Η πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στα ανατολικά του Ευφράτη έχει πλέον ανακοινωθεί επίσημα. Τι είχε προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες;

Στις 23 Ιουλίου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι επισκέφθηκε την Άγκυρα και είχε συνομιλίες με τον  υπουργό Άμυνας Χούλουζι Ακάρ για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βορειοανατολική Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Mostafa Abdo δήλωσε στο Al-Monitor:

«Η Τουρκία θέλει την ασφαλή ζώνη να εκτείνεται από την ανατολική όχθη του Ευφράτη στο Tell Abyad σε βάθος 40 χιλιομέτρων και να περιλαμβάνει πόλεις Kobani και Tell Abyad ώστε να μπορεί τους ελέγχει στρατιωτικά περιοχές όπως του Afrin. Η Τουρκία θέλει επίσης να απομακρύνει τα βαρέα και ελαφρά όπλα κουρδικών μονάδων σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, να ελέγξει τον εναέριο χώρο της προστατευτικής ζώνης και να αδειάσει την περιοχή των Συρο-κούρδων πολιτών εκτοπίζοντάς τους βίαια και να βοηθήσει Σύρους και Άραβες πρόσφυγες».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα εξέδωσε κατόπιν, ανακοίνωση στην οποία περιγράφει τις συνομιλίες που ο Τζέφρι πραγματοποίησε στην Τουρκία ως  «ειλικρινείς, θετικές και καρποφόρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 24 Ιουλίου ότι οι νέες προτάσεις των ΗΠΑ σχετικά με την ασφαλή ζώνη δεν ικανοποιούν την Τουρκία και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για αργοπορία.

Όπως πρόσθεσε, «εάν δεν έχει δημιουργηθεί η ασφαλής ζώνη και εάν η Τουρκία συνεχίσει να απειλεί, θα ξεκινήσουμε στρατιωτική επιχείρηση στον ανατολικό Ευφράτη».

Σε συνέντευξη με το τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber στις 22 Ιουλίου, ο Cavusoglu απείλησε να λάβει αντίποινα εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Τουρκία, δηλαδή τη στρατιωτική βάση Incirlik και τον σταθμό ραντάρ στο Kurecik, εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά της ρωσικής S-400 αντιπυραυλικής άμυνας.

 Ο Άμπντο δήλωσε ότι ο  πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εξάγει την εγχώρια κρίση στη Συρία, ειδικά αφού το κυβερνών κόμμα του έχασε στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και οι περισσότεροι ηγέτες των κόμματος εγκατέλειψαν και ίδρυσαν νέα κόμματα. Αυτό σηματοδοτεί μια επικείμενη κατάρρευση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για να μην αναφέρουμε την ασφυκτική οικονομική κρίση στην Τουρκία και τα συσσωρευμένα οικονομικά χρέη».

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης