Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με δριμύτητα στην απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή να ανακαλέσει την άδεια κυκλοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες του χαπιού για την άμβλωση, το οποίο εγκρίθηκε πριν από 20 χρόνια και χρησιμοποιείται κάθε χρόνο από μισό εκατομμύριο Αμερικανίδες.

Καταγγέλλοντας αυτήν την νέα νίκη του στρατοπέδου κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αποφασισμένος να πολεμήσει την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανή απόπειρα στέρησης των γυναικών από τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως, η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) άσκησε έφεση ενώπιον της δικαιοσύνης του Τέξας στην απόφαση ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του χαπιού της άμβλωσης.

Η FDA ενέκρινε εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες το χάπι «με βάση μία πλήρη εξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και έκρινε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την ενδεδειγμένη χρήση του – πρόωρη ιατρική διακοπή κύησης», υπενθυμίζει η FDA σε ανακοίνωσή της προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έδωσε σε κάθε αμερικανική πολιτεία την ελευθερία να απαγορεύει την άμβλωση στο έδαφός της, ο δικαστής Μάθιου Κασμάρικ, γνωστός για τις ακραίες υπερσυντηρητικές του απόψεις, εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής απόφαση στο Τέξας προς εφαρμογήν σε ολόκληρη την χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα ωστόσο, συνάδελφός του στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έκρινε ότι η άδεια κυκλοφορίας του Mifepristone (RU 486), που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλο χάπι δεν μπορεί να αποσυρθεί στις 17 δημοκρατικές πολιτείες των ΗΠΑ που προσέφυγαν στην κρίση του.

Σύντομα το θέμα θα φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, την σύνθεση του οποίου μετασχημάτισε κατά μοιραίο τρόπο ο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να μετατραπεί σε ένα υπερσυντηρητικό δικαστικό σώμα .

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του δικαστή Κασμάρικ δεν θα εφαρμοσθεί πριν από την παρέλευση μίας εβδομάδας, αφού ο δικαστής επέλεξε να αφήσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον χρόνο να εφεσιβάλει την απόφασή του.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαφωνεί κατάφωρα με την απόφαση, θα καταθέσει έφεση και θα ζητήσει αναστολή», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Στην 67σέλιδη ετυμηγορία του, ο δικαστής του Τέξας επικυρώνει τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί στην αγωγή που κατατέθηκε τον Νοέμβριο κατά της FDA από συνασπισμό γιατρών και οργανώσεων εχθρικών προς την άμβλωση.

Αν και σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας έχει κρίνει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χάπι είναι αμελητέοι, ο δικαστής επαναλαμβάνει στην απόφαση τους κινδύνους αυτούς και κατηγορεί την FDA ότι για την αδειοδότηση του χαπιού δεν τήρησε τις διαδικασίες για να εκπληρώσει ένα «πολιτικό στόχο».

Ένας «εξτρεμιστής δικαστής»

Η οργάνωση Planned Parenthood χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση πρωτοφανή και βαθιά μεροληπτική. «Πρέπει όλοι να είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι ένας δικαστής μπορεί μονομερώς να απορρίπτει ιατρικά στοιχεία» για να εναντιωθεί στην FDA, δήλωσε η πρόεδρός της Αλέξις ΜακΓκίλ Τζόνσον, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή μπορεί να έχει συνέπειες και πέραν της άμβλωσης.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις επέκρινε επίσης «μία πρωτοφανή απόφαση που απειλεί τα δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρη την χώρα», εκφράζοντας παράλληλα φόβους και για άλλα φάρμακα, κατά του καρκίνου ή του διαβήτη.

Οι Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου συγκέντρωσαν τα πυρά του κατά του δικαστή Κασμάρικ: «ένας εξτρεμιστής δικαστής», δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ένας «δικαστής χούλιγκαν» συνέχισε ο διάδοχός της Χακίμ Τζέφρις.

Ο Μάθιου Κασμάρι διορίσθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ηταν νομικός σύμβουλος χριστιανικής οργάνωσης πριν αναλάβει τα καθήκοντα του μοναδικού ομοσπονδιακού δικαστή στο Αμαρίλο του Τέξας.

Οι εχθροί της άμβλωσης, και των δικαιωμάτων των γυναικών, κατέθεσαν την αγωγή τους στην πόλη αυτή γνωρίζοντας ότι η υπόθεσή τους θα πέσει σε καλά χέρια.

Και χθες, δεν έκρυβαν την χαρά τους. Η οργάνωση SBA Prolife America χαιρέτισε «μία νίκη για την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών». Η διευθύντρια πολιτικών υποθέσεων Κέιτι Γκλεν, μιλώντας για την εξέλιξη της υπόθεσης, δήλωσε ότι ελπίζει πως «η επικίνδυνη περιφρόνηση που επιδεικνύει για την ζωή των γυναικών εδώ και δύο δεκαετίες η FDA θα διορθωθεί».

Ακόμη και αν η δικαιοσύνη ανακαλέσει οριστικά την άδεια κυκλοφορίας της FDA, θα χρειασθούν πολλοί μήνες για την εφαρμογή της απόφασης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του δικαίου της Υγείας, η ρυθμιστική αρχή του φαρμάκου οφείλει να τηρήσει μία αυστηρή διαδικασία πριν ανακαλέσει την άδεια κυκλοφορίας ενός σκευάσματος.

Οι γυναίκες και οι γιατροί μπορούν επίσης να στραφούν προς το δεύτερο χάπι, το Misoprostol, η χρήση του οποίου συνδυάζεται σήμερα με το Mifepristone για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μείωση του πόνου.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην άδικη αυτή απόφαση να εμποδίσει την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης, το οποίο μέσω εναλλακτικών οδών θα μπορούν πάντα να φθάσουν στο ταχυδρομικό κουτί σας», δήλωσε η Ελίζα Γουέλς, ιδρυτής του δικτύου Plan C ενημέρωσης για το χάπι της άμβλωσης.

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης