ΗΠΑ: Έρχεται ιστορική κακοκαιρία - Στον «αέρα» οι μετακινήσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022, 12:28
ΗΠΑ: Έρχεται ιστορική κακοκαιρία - Στον «αέρα» οι μετακινήσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα

Ισχυρή χειμερινή θύελλα αναμένεται να πλήξει στα τέλη της εβδομάδας μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, απειλώντας να προκαλέσει χάος την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Η θύελλα αναμένεται να φέρει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους σε μεγάλο μέρος του βόρειου και του ανατολικού τμήματος της χώρας, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS). Πρόκειται για «θύελλα που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε γενιά», προειδοποίησε στο Twitter η τοπική υπηρεσία της NWS στο Μπάφαλο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Οι Μεσοδυτικές Πολιτείες και η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών θα πληγούν ιδιαίτερα στα τέλη της εβδομάδας με χιονοθύελλα.

Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει πολύ απότομα σε μόλις μερικές ώρες και η αισθητή θερμοκρασία να φτάσει σε έως και -45 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή των Μεγάλων Πεδιάδων. «Αυτό το ψύχος μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα στο εκτεθειμένο δέρμα μέσα σε μερικά λεπτά, όπως και υποθερμία και θάνατο αν η έκθεση είναι παρατεταμένη», προειδοποίησε η NWS.

Στην πόλη Ντένβερ, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τριάντα χρόνια, οι αρχές μετέτρεψαν μια τεράστια κλειστή αίθουσα, το Denver Coliseum, σε καταφύγιο γι' αυτούς που έχουν ανάγκη για στέγη και ζεστασιά.

Η ταχύτητα των ανέμων μπορεί να φτάσει σε έως και 130 χιλιόμετρα την ώρα, προκαλώντας πιθανώς πτώσεις δέντρων και διακοπές στο ρεύμα.

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός ιστότοπος AccuWeather προειδοποίησε για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυκλωνικής βόμβας», η οποία σχηματίζεται από την συνάντηση πολικού αέρα με θερμότερη μάζα αέρα, προκαλώντας πολύ γρήγορη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

100 εκατομμύρια ταξιδιώτες

Οι συνθήκες αυτές θα είναι πολύ επικίνδυνες για τις μετακινήσεις, είτε οδικώς είτε αεροπορικώς, προειδοποίησε η NWS.

Από σήμερα εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς η φετινή περίοδος των εορτών αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από αυτήν του 2021, με επάνοδο στα επίπεδα προ πανδημίας, σύμφωνα με την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια στα μέσα μεταφοράς TSA.

Τουλάχιστον 47.500 πτήσεις προβλέπονταν στις ΗΠΑ μόνον για την σημερινή ημέρα, σύμφωνα με την αμερικανική εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας FAA.

Η εταιρεία United Airlines ενθάρρυνε τους πελάτες της να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους και ακόμη και να την αλλάξουν χωρίς χρέωση αν είναι δυνατόν.

Η θύελλα θα «προκαλέσει σαφώς αναστάτωση», κυρίως καθυστερήσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά μέσα ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιτζετζ.

Μεγάλη κυκλοφορία αναμένεται επίσης και στο οδικό δίκτυο, καθώς 102 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι θα πάνε με το αυτοκίνητο στο μέρος που θα περάσουν τις γιορτές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων (AAA).

Συνολικά περίπου 112 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να διανύσουν οδικώς τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα μεταξύ της 23ης Δεκεμβρίου και της 2ας Ιανουαρίου, σύμφωνα με την AAA, δηλαδή ο τρίτος υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισε να κάνει αυτήν την καταμέτρηση, το 2000.

Συναγερμός για το ψύχος

Προειδοποιήσεις και συναγερμοί για το ψύχος έχουν εκδοθεί σε τμήματα τουλάχιστον 26 πολιτειών, σύμφωνα με την NWS, και εκτείνονται από τα σύνορα με τον Καναδά ως την ακτή του Κόλπου του Μεξικού στο Τέξας.

Το χιόνι δεν είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο όσον αφορά αυτήν την θύελλα, αλλά μάλλον το κρύο και οι άνεμοι. Οι πιο ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονταν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών ανάμεσα στη χθεσινή νύχτα και αύριο, Παρασκευή, με χιόνι λίγο πάνω από τα 30 εκατοστά.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η παγωνιά κυρίως στο Τέξας προκάλεσε εκτίναξη της κατανάλωσης ενέργειας, την οποία ακολούθησαν μαζικές διακοπές ρεύματος για αρκετές ημέρες.

Ωστόσο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της πολιτείας είναι τώρα καθησυχαστικές, καθώς οι θερμοκρασίες που αναμένονται είναι λιγότερο χαμηλές και προβλέπεται να έχουν μικρότερη διάρκεια από τότε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022, 12:28