Οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να στείλει στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία», προειδοποίησε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θα γινόταν ο παρίας της διεθνούς κοινότητας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία «θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές» και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας, υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.

«Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης