ΗΠΑ: Νέος διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών ο Τζον Ράτκλιφ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020, 23:56
ΗΠΑ: Νέος διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών ο Τζον Ράτκλιφ

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Τζον Ράτκλιφ ως τον επόμενο Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI), μια νίκη για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη προσπάθειά του να εγκαταστήσει τον συντηρητικό Ρεπουμπλικάνο στο πόστο του επικεφαλής της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών.

Ο βουλευτής του Τέξας, γνωστός για την απόλυτη αφοσίωση και πίστη του στον μεγιστάνα πρόεδρο, έλαβε 49 ψήφους υπέρ έναντι 44 κατά, πολύ περισσότερες αρνητικές ψήφους από οποιονδήποτε άλλο προηγούμενο υποψήφιο για αυτό το νευραλγικής σημασίας αξίωμα.

Η ψηφοφορία ακολούθησε τις κομματικές γραμμές με όλους τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές να καταψηφίζουν και κάθε Ρεπουμπλικάνο να υπερψηφίζει.

Η ψηφοφορία καθιστά τον Ράτκλιφ τον πρώτο υποψήφιο που εγκρίνεται από τη Γερουσία για ένα πόστο εθνικής ασφάλειας μετά τον Αύγουστο.

Ο Ράτκλιφ αναλαμβάνει τη θέση καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών σε ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού, του σκληρού ανταγωνισμού με την Κίνα και της ευρέως διαδεδομένης αναμονής ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να αναμιχθεί στις αμερικανικές προεδρικές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι ήθελε τον Ράτκλιφ για τη θέση του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών, που δημιουργήθηκε το 2004 για να επιβλέπει τις δραστηριότητες της CIA, της NSA και άλλων 15 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του αποσύρθηκε μετά από μόλις πέντε ημέρες, όταν αμφότεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν τα προσόντα του και εν μέσω αναφορών για ανακρίβειες στο βιογραφικό του, όπου υπερέβαλε για το ρόλο του στη δίωξη τρομοκρατών ενώ διατελούσε εισαγγελέας στο Τέξας. Ο Ράτκλιφ ήταν το νεότερο μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών, με μόλις έξι μήνες στην επιτροπή, όταν ο Τραμπ τον επέλεξε για πρώτη φορά για τη θέση. Οι Δημοκρατικοί είχαν επικρίνει έντονα επίσης την απόλυτη αφοσίωσή του στον πρόεδρο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020, 23:57