Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν έδρες στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, εξαπολύοντας επιθέσεις ωστόσο σε δύο ανώτατα στελέχη του κόμματος, τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ και τον τέως αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σε μια εκδήλωση δωρητών χθες Σάββατο.

Στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο σε ένα δείπνο δωρητών της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ο Τραμπ δεν έκρυψε ότι εξακολουθεί να είναι ενοχλημένος επειδή δεν κατάφερε να παραμείνει στον Λευκό Οίκο παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μακόνελ προκάλεσε την οργή του Τραμπ μετά τις εκλογές, δηλώνοντας το προφανές – ότι ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία – και οι δύο άνδρες παραμένουν σε ρήξη. Παρεκκλίνοντας από το κείμενο της ομιλίας του, ο Τραμπ αποκάλεσε τον γερουσιαστή «πουτ.. γιο», δήλωσε στο Reuters ένας παρευρισκόμενος στο δείπνο.

Πριν αποχωρήσει από το αξίωμα, ο Τραμπ είχε επιτεθεί και στον Πενς επειδή ο τελευταίος δεν παρενέβη για να εμποδίσει το Κογκρέσο να κυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, μια εξουσία που δεν κατείχε ο αντιπρόεδρος.

Την ημέρα συνεδρίασης του Κογκρέσου για την κύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις 6 Ιανουαρίου, υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρεκκλίνοντας ξανά από το κείμενο της ομιλίας του, ο Τραμπ είπε χθες ότι συνομίλησε πρόσφατα με τον Πενς και του είπε ότι εξακολουθεί να είναι απογοητευμένος από αυτόν, ανέφερε ο παρευρισκόμενος στο δείπνο.

Εκπρόσωποι των Μακόνελ και Πενς δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για να σχολιάσουν.

Στο κείμενο της προγραμματισμένης ομιλίας του, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο Τραμπ προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον ισχυρό άνδρα των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει «για το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – και τι πρέπει να κάνουμε για να θέσουμε τους υποψηφίους μας σε μια πορεία νίκης».

«Στέκομαι ενώπιον σας σήμερα το βράδυ γεμάτος πεποίθηση ότι το 2022 θα κερδίσουμε πίσω τον (έλεγχο) της Βουλής (των Αντιπροσώπων) και θα ανακτήσουμε τον (έλεγχο) της Γερουσίας. Και μετά το 2024, ένας Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόκειται να κερδίσει τον Λευκό Οίκο», είπε ο μεγιστάνας.

Ο Τραμπ περνά τους 2,5 μήνες μετά την χαοτική του έξοδο από τον Λευκό Οίκο εξετάζοντας αιτήματα υποψηφίων των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 που επιζητούν τη στήριξή του και εκείνος την προσφέρει με μοναδικό κριτήριο αν υποστηρίζουν τον ίδιο και την ατζέντα του ή όχι.

Έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με τα σχέδιά του – το Σύνταγμα του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει ακόμη μια τετραετή προεδρική θητεία – θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου 2022.

Πολλοί άλλοι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν μια πιθανή υποψηφιότητά τους για το χρίσμα του GOP στις προεδρικές εκλογές του 2024, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Ενώ ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ στις εκλογές του 2020 με διαφορά εκατομμυρίων ψήφων, οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν εκλογικά κέρδη ανάμεσα σε παραδοσιακά Δημοκρατικούς ψηφοφόρους όπως Ισπανόφωνους και Αφροαμερικανούς.

Ο Τραμπ, ο οποίος «διάνθισε» την ομιλία του στο δείπνο των δωρητών με επιθέσεις εναντίον του Μπάιντεν, ανέφερε ότι το κλειδί για νίκες στις εκλογές του 2022 είναι να στηριχθούν σε αυτά τα εκλογικά κέρδη, λέγοντας ότι «το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα πετύχει και θα αναπτυχθεί στο μέλλον αποδεχόμενο το πεπρωμένο του ως πρωταθλητής των Αμερικανών της εργατικής τάξης».

Ο ενεργός ρόλος του Τραμπ στις πολιτικές εξελίξεις των Ρεπουμπλικανών, παρά την απώλεια των εκλογών του 2020, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση άλλων πρώην προέδρων, οι οποίοι επέλεξαν να φύγουν από το προσκήνιο μετά την έξοδο τους από τον Λευκό Οίκο.

«Η ομιλία του Σαββάτου θα είναι καλοδεχούμενα λόγια στους Ρεπουμπλικάνους δωρητές που επισκέπτονται το Μαρ-αλ-Λάγκο για να ακούσουν απευθείας τον πρόεδρο Τραμπ. Το Παλμ Μπιτς είναι το νέο κέντρο πολιτικής εξουσίας και ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο καλύτερος αγγελιοφόρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», δήλωσε ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης