Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Η Ρωσία δεσμεύεται από το Σύνταγμά της και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές θα πρέπει, φυσικά, να ισχύουν και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα» αναφέρει ο Μάας σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ναβάλνι χθες Κυριακή κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν από το περασμένο καλοκαίρι που είχε δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, προκαλώντας μια πολιτική κόντρα με τη Δύση.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν σήμερα ότι δεν τους έχει δοθεί πρόσβαση στον πελάτη τους από χθες και ότι είναι άγνωστη η κατάστασή του.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και την κάλεσε να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

«Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι ,η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος» είπε ο Ράαμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ επιθυμεί να συζητηθούν η σύλληψη του Ναβάλνι και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας σε σχέση με το συμβάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η σύλληψη του @ναβάλνι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Συνελήφθη για τις απόψεις του, όχι για αυτό για το οποίο κατηγορείται επισήμως. Το ρωσικό καθεστώς, ως εκ τούτου, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επιδιώξω να συζητηθεί αυτό στην επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» έγραψε ο Πέτριτσεκ στο Twitter προσθέτοντας: «Ο @ναβάλνι έχει τη στήριξή μου. Θα προτείνω μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις».

Σε σχέση με τα διάφορα σχόλια για τη σύλληψή του, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συμβούλευσε τους αξιωματούχους τρίτων χωρών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα.

«K. Σάλιβαν (Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) καθώς και πολλές άλλες προσωπικότητες ξένων χωρών που δίνουν στη δημοσιότητα προκατασκευασμένα σχόλια: σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην καταπατάτε την εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook μετά την έκκληση του Σάλιβαν για την απελευθέρωση του Ναβάλνι μέσω Twitter.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης