Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα που αφορούν στην αξιοπιστία, ακόμη και την εντιμότητα της Επιτρόπου Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου, τόσο εξαιτίας της διαπίστωσης ότι υπέγραψε τις αποτυχημένες, καθυστερημένες συμφωνίες εμβολίων της ΕΕ όσον και από το γεγονός ότι απέκρυψε από τη δήλωση συμφερόντων της το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ που πιστώθηκε από «το πουθενά» στον λογαριασμό του συζύγου της!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τους παρατηρητές που επισημαίνουν αλλεπάλληλες «συμπτώσεις» και «πληροφορίες» οι οποίες καταδεικνύουν πως κάτι περίεργο συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ της Επιτρόπου και των κατασκευαστών εμβολίων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός που καταγγέλθηκε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών ότι τα χρήματα κατέληξαν στον λογαριασμό της οικογένειας της Επιτρόπου μέσω της κρατικής Κυπριακής Συνεταιριστικής Τράπεζας και, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκάνδαλο, έγιναν προσπάθειες να συγκαλυφθεί η μεταφορά ως δάνειο, παρόλο που η οικονομική επιφάνεια της Επιτρόπου δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο.

Σε εκτενή ανταπόκρισή του το zougla.gr από το Στρασβούργο, είχε αναφερθεί εγκαίρως στην ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων Sven Giegold, ο οποίος κατηγορούσε, εμμέσως πλην σαφώς, την Επίτροπο Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου ότι έχει υποβάλει ελλιπή δήλωση οικονομικών συμφερόντων, αποκρύπτοντας τη συμμετοχή του συζύγου της Κυριάκου Κυριακίδη, σε εταιρεία που έχει λάβει μεγάλα δάνεια από την Κυπριακή Συνεταιριστική Τράπεζα!

Όπως αναφέρει στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων της, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε μια σειρά διαχειριστικών θέσεων για τον σύζυγό της Κυριάκο Κυριακίδη, αλλά η εταιρεία MARALO LIMITED δεν εμφανίζεται, παρόλο που ο Κυριάκος Κυριακίδης αναφέρεται ως διευθύνων σύμβουλός της και έχουν ληφθεί μεγάλα δάνεια για την εταιρεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν στην εταιρεία από την Κυπριακή Συνεταιριστική Τράπεζα, ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Υπηρεσία Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη στιγμή που η συναλλαγή ήρθε στο φως, η Στέλλα Κυριακίδου προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι το ποσό, που σίγουρα μοιάζει με χρήματα διαφθοράς, δεν έχει καμία σχέση με τις συμφωνίες εμβολίων της ΕΕ.

Προσπάθησε μάλιστα να αποσπάσει την προσοχή από το προφανές γεγονός ότι η δωροδοκία συνενώθηκε από εταιρείες εμβολίων σε αντάλλαγμα για τις ευνοϊκές συμβάσεις που τους επέτρεψαν την επιλογή καθυστερημένης και άνισης παράδοσης.

Όπως υποστηρίχθηκε δημόσια σε βίντεο του δημοσιογράφου Μίκλος Ομκολάρ του V4NA , πριν από χρόνια, η Επίτροπος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα που οδήγησε όλες τις ογκολογικές θεραπείες να ιδιωτικοποιούνται στην Κύπρο υπό τη μεταμφίεση των τραπεζικών εργασιών και στη συνέχεια -ως συνήθως- αύξησαν τις τιμές αυτών των θεραπειών.

Ο Μίκλος Ομκολάρ υπενθύμισε ότι, όταν η κατάσταση έγινε απαράδεκτη, το ζήτημα ήρθε ενώπιον του κυπριακού κοινοβουλίου.

Όλοι οι βουλευτές ψήφισαν να εθνικοποιήσουν τις θεραπείες για τον καρκίνο, μειώνοντας το κόστος τους, εκτός από έναν βουλευτή, τη σημερινή Επίτροπο Υγείας της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας βρίσκεται υπό πίεση μετά από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο σύζυγός της Κυριάκος Κυριακίδης έλαβε από τη Cyprus Cooperative Bank (Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) πιστώσεις εκατομμυρίων παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Οι πιστώσεις χορηγήθηκαν από τη Cyprus Cooperative Bank, δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, η οποία ανήκει στο κράτος και διασώθηκε πολλές φορές με χρήματα του δημοσίου.

Επειδή η τράπεζα αντιμετώπισε αρκετές φορές στο παρελθόν οικονομικά προβλήματα, η Ελεγκτική Υπηρεσία έβαλε στο μικροσκόπιο τις συναλλαγές με τα λεγόμενα «Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα» (ΠΕΠ).

Η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου (αναφέρεται ως ΠΕΠ 8) εμφανίζεται στην έκθεση σε τέσσερις συναλλαγές, στις οποίες εμπλέκεται ο σύζυγός της.

Η συνολική αξία των συναλλαγών είναι γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η χορήγηση πιστώσεων χαρακτηρίζεται ως «πολύ προβληματική», μιας και δεν υπήρχαν απαραίτητες εγγυήσεις, ούτε από εισοδήματα ούτε από άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Σε αυτό προστίθεται ότι στην απόφαση χορήγησης πιστώσεων δεν καταγράφηκε αιτιολογία.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, παίρνοντας εγγράφως θέση έναντι γερμανικής τηλεοπτικής εκπομπής, σημειώνει ότι «δεν είχε προσωπικά συμμετοχή στην υπόθεση».

Από τη πλευρά του, ο Κυριάκος Κυριακίδης επισημαίνει εγγράφως ότι «οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει βασίζονταν πάντοτε στο πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης