Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επισκεφθεί την Πέμπτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ενδέχεται να συναντηθεί εκεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, σε μια ευκαιρία ανάδειξης των νέων δεσμών στον Κόλπο, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις αμφίρροπες εκλογές στο Ισραήλ, μετέδωσε την Τετάρτη το ισραηλινό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, Καν.

Το Καν ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, και ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορεί να συμμετάσχει στη συνάντησή τους αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου θα βρεθεί για δύο ώρες στα Εμιράτα, κατά κύριο λόγο στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι.

Η αναφορά του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από το γραφείο του Νετανιάχου ή τα ΗΑΕ. Μια σαουδαραβική επίσημη πηγή διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας στο Reuters ότι ο μπιν Σαλμάν δεν θα επισκεφτεί τα ΗΑΕ την Πέμπτη και δεν θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου.

Το Ισραήλ αποκατάστησε τις διπλωματικές του σχέσεις με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν τον περασμένο Σεπτέμβριο – η τρίτη και η τέταρτη συμφωνία εξομάλυνσης με αραβικά κράτη τα τελευταία πάνω από 70 χρόνια – με μια συμφωνία που έγινε με την μεσολάβηση των ΗΠΑ. Οι τρεις χώρες έχουν κοινές ανησυχίες για το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαουδική Αραβία, μια υπερδύναμη του Κόλπου και γενέτειρα του Ισλάμ, ενθάρρυνε αυτές τις προσεγγίσεις, αλλά δεν προχώρησε η ίδια στην αναγνώριση του Ισραήλ.

Τον Νοέμβριο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και πηγές εξοικειωμένες με το θέμα δήλωναν ότι ο Νετανιάχου και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκαν κρυφά στο βασίλειο, αλλά το Ριάντ διέψευσε δημόσια τη συνάντηση.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν ο Νετανιάχου, θα ταξιδέψει επίσης στο Μπαχρέιν, όπως είχε προγραμματίσει να κάνει κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου προγραμματισμένου μονοήμερου ταξιδιού στον Κόλπο τον Φεβρουάριο, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ διεκδικεί ακόμη μια θητεία στις πολωμένες πολιτικά βουλευτικές εκλογές, τις τέταρτες τα τελευταία δύο χρόνια και εστιάζει την προεκλογική του εκστρατεία στο ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη χώρα. Οι πρωτοβουλίες του να σφυρηλατήσει νέες σχέσεις στην περιοχή του Κόλπου ίσως βρίσκονται στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ισραηλινοί τουρίστες και στελέχη επιχειρήσεων συνέρρεαν στα ΗΑΕ πριν από ένα εθνικό lockdown στο Ισραήλ κλείσει σε μεγάλο βαθμό τον κύριο διεθνή αερολιμένα της χώρας στο Τελ Αβίβ, στα τέλη Ιανουαρίου. Οι περιορισμοί χαλάρωσαν την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού την Τρίτη, ο Νετανιάχου κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον επανεκλέξουν στις 23 Μαρτίου, ώστε να μπορέσει να επιτύχει «περισσότερες ειρηνευτικές συμφωνίες» στην περιοχή, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το Ιράν «δεν θα εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα».

Το Ιράν αρνείται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ατομικών όπλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης