Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τις ακτές του νότιου Μεξικού, σείοντας κτίρια στην Πόλη του Μεξικού, εκατοντάδες μίλια μακριά, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να βγαίνουν στους δρόμους.

Η Αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά ήρε αργότερα τον συναγερμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS μέτρησε το σεισμό σε μέγεθος 7,4. Επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν η πολιτεία Οαχάκα. Η Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού ανέφερε το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Αργότερα, στις 20.52 περίπου, καταγράφηκε μετασεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ σε βάθος 16 χλμ, ενώ στις 21.03 σημειώθηκε δόνηση 4,2 Ρίχτερ σε βάθος 10 χλμ στην περιοχή. Στις 21.27 καταγράφηκε ακόμα ένας μετασεισμός, με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ.

Με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 136 χλμ νοτιοανατολικά της Οαξάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κτήρια σείστηκαν στην κεντρική Πόλη του Μεξικού από τον σεισμό με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους τρέχοντας στους δρόμους, αφού οι συναγερμοί της πόλης ειδοποίησαν τους κατοίκους λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση.

Άνθρωποι στηρίζονται σε έναν τοίχο κατά τη διάρκεια του σεισμού

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι δεν είδαν αρχικά σημάδια τραυματισμών ή ζημιών.

Η προκαταρκτική ανάλυση του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ανάφερε πως επικίνδυνα κύματα τσουνάμι είναι πιθανά κατά μήκος των ακτών του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Κεντρική Αμερική μετά τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό.

Εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο στο Μεξικό περιμένουν στον δρόμο μετά τον σεισμό

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,7, ενώ το γεωλογικό ινστιτούτο του Μεξικού τόνισε πως η δόνηση ήταν 7,5.

Οι σεισμικοί συναγερμοί ακούστηκαν το μεσημέρι προειδοποιώντας τους κατοίκους να βγουν από τα κτήρια. Το ρεύμα κόπηκε σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν υπήρξαν αμέσως αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το κέντρο της Πόλης του Μεξικού και ηχούσαν οι σειρήνες από τις αστυνομικές περιπολίες. 

Η δόνηση έγινε αισθητή στη Γουατεμάλα και σε όλο το νότιο και κεντρικό Μεξικό.

 

 

 

Στο Huatulco, που είναι ένας προορισμός για μπάνιο και για σέρφινγκ, ο σεισμός έριξε τα αγαθά από τα ράφια καταστημάτων, αλλά και μερικά κομμάτια από κτήρια. Ο Mari González του ξενοδοχείου Princess Mayev στο Huatulco είπε ότι το προσωπικό και οι επισκέπτες μπόρεσαν να εκκενώσουν το κτίριο πριν από τον σεισμό, αλλά ότι 45 λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό βρισκόταν ακόμα έξω καθώς συνεχίστηκαν οι δυνατοί μετασεισμοί. «Ήταν ισχυρός, πολύ δυνατός», είπε. 

Ο González είπε ότι υπήρχαν κάποια σπασμένα γυαλιά και καθρέφτες, αλλά δεν σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές.

 

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση κλόνισε κτήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας της Πόλης του Μεξικού εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους στους δρόμους.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,7, ενώ το γεωλογικό ινστιτούτο του Μεξικού τόνισε πως η δόνηση ήταν 7,5.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ζημιές σε ορισμένα κτήρια στην πρωτεύουσα της πολιτείας, στην πόλη Οαξάκα. Κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμα διερευνούν τις ζημιές.

Εργαζόμενοι υγείας στον δρόμο, αφού ο σεισμός τους «έβγαλε» από τον χώρο εργασίας τους

Εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από το κτήριο εργασίας τους μετά από τον σεισμό

Οι σεισμοί τέτοιου μεγέθους μπορεί να είναι καταστροφικοί.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν η νότια πολιτεία της Οαξάκα, σύμφωνα με το μεξικανικό ινστιτούτο.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Πόλη του Μεξικού είπαν στο Reuters πως δεν είδαν αρχικά σημάδια τραυματισμών ή ζημιών.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρχικές αναφορές ζημιών, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει ακόμα αναφορές από την Οαχάκα, μια ορεινή πολιτεία που έχει φυτείες καφέ, παραθαλάσσια θέρετρα και ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική.

Ο Αλμπέρτο Ιμπάνες, ένας φωτογράφος στην πόλη Οαχάκα, δήλωσε στο Reuters ότι ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε έναν εσωτερικό τοίχο στο διαμέρισμά του και έριξε βιβλία και βάζα από τα ράφια. «Όλοι βγήκαν στους δρόμους, ήταν πραγματικά ισχυρός», είπε ο Ιμπάνες.

«Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για πιθανές ζημιές», δήλωσε ο Νταβίντ Λεόν, αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Μεξικού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μεξικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Milenio. Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της πρωτεύουσας ανέφερε με βάση πρώτες εκτιμήσεις πως «δεν έχουν κατεδαφιστεί κτίρια».

 

Μεξικανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν άμεσες αναφορές ζημιών στην πρωτεύουσα, όπου οι αναμνήσεις από τον σεισμό του 2017 που γκρέμισε κτήρια και σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους είναι ακόμα φρέσκες.

Η Claudia Sheinbaum, δήμαρχος της πόλης, έγραψε στο Twitter: «Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά περιστατικά».

«Άρχισε πολύ αργά … και στη συνέχεια πολύ γρήγορα, αυξήθηκε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάνσον, ένας Αμερικανός που διευθύνει μια ΜΚΟ στην πρωτεύουσα της Οαξάκα.

«Ο ανεμιστήρας μας κινούνταν πολύ, μπορούσαμε να ακούσουμε τον θόρυβο των τοίχων και της γης να κινούνται, τα πράγματα άρχισαν να πέφτουν από τα ράφια στην κουζίνα και να συντρίβονται και να σπάζουν στο έδαφος».

Ο Χάνσον είπε «οι άνθρωποι έτρεχαν έξω από τα κτήρια, ούρλιαζαν και κάθονταν στο έδαφος… Μερικοί άνθρωποι έτρεχαν απλώς προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο».

Ο σημερινός σεισμός ενεργοποίησε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων στις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας.

Το USGS τόνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 69 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Ποτσούτλα. Ήταν πολύ ρηχός, μόλις 26 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της γης, κάτι που θα ενίσχυε τη δόνηση.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, ένας σεισμός μεγέθους 8,1 έπληξε την πρωτεύουσα του Μεξικού, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και καταστρέφοντας εκατοντάδες κτίρια. Ο σεισμός αυτός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στις ακτές του Ειρηνικού, θεωρείται ένας από τους πιο καταστροφικούς στην ιστορία της χώρας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης