Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τον ανταγωνισμό και δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Πεκίνο, αλλά θα εκφράζουν τη γνώμη τους για θέματα όπως οι θαλάσσιες αμφισβητήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κατά την ολοκλήρωση ενός ταξιδιού στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στις επισκέψεις της στη Σιγκαπούρη και στο Βιετνάμ, η Χάρις κατηγόρησε την Κίνα ότι εκφοβίζει τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας επιπλήξεις από το Πεκίνο, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αναμειγνύονται στις περιφερειακές υποθέσεις και διαταράζουν την ειρήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλωσορίζουμε τον σκληρό ανταγωνισμό, δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά σε θέματα όπως η Νότια Σινική Θάλασσα θα εκφράζουμε τη γνώμη μας» δήλωσε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι.

«Θα εκφράσουμε τη γνώμη μας όταν υπάρχουν ενέργειες που αναλαμβάνει το Πεκίνο οι οποίες απειλούν την παγκόσμια τάξη η οποία βασίζεται σε κανόνες» πρόσθεσε.

Το επταήμερο ταξίδι της Χάρις στη Σιγκαπούρη και στο Βιετνάμ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ να αναμετρηθεί με την Κίνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν διεκδικούν τμήματα των διαφιλονικούμενων υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την οποία διασχίζουν διάφοροι ζωτικής σημασίας θαλάσσιοι διάδρομοι και η οποία περιλαμβάνει κοιτάσματα αερίου και είναι πλούσια σε αλιεύματα.

Σε συναντήσεις που είχε με Βιετναμέζους ηγέτες την Τετάρτη, η Χάρις είπε πως «ο εκφοβισμός και οι υπέρμετρες θαλάσσιες διεκδικήσεις» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να αντιμετωπιστούν και προσέφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας του Βιετνάμ, περιλαμβανομένων περισσότερων επισκέψεων από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη χώρα.

Οι δηλώσεις της αποδοκιμάστηκαν από κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, η κρατική China Daily, αποκρινόμενη σε σχόλια της Χάρις στη Σιγκαπούρη, είπε πως η Χάρις «αγνόησε συνειδητά τη δική της υποκρισία», προσπαθώντας να συγκεντρώσει την υποστήριξη χωρών στην περιοχή εναντίον της Κίνας.

Σήμερα, έπειτα από τις συναντήσεις της στο Ανόι, οι Global Times ανέφεραν πως οι ΗΠΑ «ονειρεύονται» να ωθήσουν το Βιετνάμ να αντιπαρατεθεί με την Κίνα.

«Για την Ουάσινγκτον, δεν θα υπήρχε τίποτε καλύτερο από το να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος ανάμεσα στο Πεκίνο και το Ανόι» έγραψε σε κύριο άρθρο της η ταμπλόιντ, η οποία εκδίδεται από την αιγίδα της επίσημης εφημερίδας του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει την αντιπαλότητα με την Κίνα «το μεγαλύτερο γεωπολιτικό τεστ» του αιώνα, καθώς στερεώνει τη βάση στήριξής της προς την Ασία.

Τη Νοτιοανατολική Ασία επισκέφθηκαν σειρά ανώτατων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος βρέθηκε στο Ανόι στα τέλη Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης