Ο πρώην πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Μπουγιόγια (1987-1993 και 1996-2003) πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 71 ετών από Covid-19, δήλωσε σήμερα Παρασκευή συγγενής του.

«Ο πρόεδρος Πιερ Μπουγιόγια πέθανε αυτή τη νύχτα στο Παρίσι. Είχε Covid-19» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της οικογένειάς του που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και επικοινωνιών του γραφείου του προέδρου του Μπουρούντι Ουίλι Νιαμίτουε επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μπουγιόγια, που ήταν Ύπατος Εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης για το Μαλί και το Σαχέλ από το 2012 έως τα τέλη Νοεμβρίου φέτος.

Ο Μπουγιόγια «εισήχθη σε νοσοκομείο του Μπαμακό την προπερασμένη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, όπου συνδέθηκε στον αναπνευστήρα», διευκρίνισε στο AFP το μέλος της οικογένειάς του.

«Διακομίστηκε προς το Παρίσι χθες», Πέμπτη, τις πρώτες απογευματινές ώρες, «το αεροπλάνο του έκανε έναν σταθμό και έφθασε στη Γαλλία τη νύχτα. Πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε σε νοσοκομείο του Παρισιού», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο, ο Μπουγιόγια είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη στη χώρα του για τη δολοφονία το 1993 του προκατόχου του Μελχιόρ Νταντάγιε.

Ο πρώην πρόεδρος είχε καταγγείλει «μια πολιτική δίκη που διεξήχθη με σκανδαλώδη τρόπο» και είχε παραιτηθεί από ειδικός αντιπρόσωπος της ΑΕ προκειμένου να «καθαρίσει το όνομά του».

Ο Μπουγιόγια, που ανήκε στη φυλή Τούτσι, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον στρατό και έγινε πρόεδρος ανατρέποντας με πραξικόπημα τον Ζαν-Μπατίστ Μπαγκάζα, επίσης Τούτσι, ο οποίος είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στον στρατό.

Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας προσπάθησε να κάνει ένα δημοκρατικό άνοιγμα στο Μπουρούντι, μια διαδικασία που κατέληξε το 1993 στην εκλογή στην ηγεσία της χώρας του Μελχιόρ Νταντάγιε, πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του Μπουρούντι και πρώτου Χούτου που ανήλθε στην εξουσία. Οι Χούτου αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του πληθυσμού του Μπουρούντι.

Επανήλθε στην εξουσία το 1996, χάρη σε ένα ακόμα πραξικόπημα και ενώ το Μπουρούντι βυθιζόταν σε έναν πολυαίμακτο εμφύλιο πόλεμο.

Θα υπογράψει το 2000 τις Συμφωνίες της Αρούσα που είχαν στόχο να θέσουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο (30.000 νεκροί από το 1993 έως το 2006) και εγκαταλείπει την εξουσία το 2003, όπως προέβλεπαν αυτές οι συμφωνίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης