Η Κίνα γνωστοποίησε σήμερα την απόλυτη αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε άσκηση πίεσης είναι ανώφελη πριν από την υψηλόβαθμη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών στην Αλάσκα.

Αυτή θα είναι η πρώτη σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων μετά την άνοδο στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα έχουν συνομιλίες με τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Η συνάντηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο έντονων διμερών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον πάνω σε αρκετά θέματα: Χονγκ Κονγκ, εμπόριο, ανθρώπινα δικαιώματα, τεχνολογική αντιπαλότητα και κατασκοπεία, μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε σήμερα ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι, αλλά προειδοποίησε για την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό στα θέματα που αφορούν την κυριαρχία της, την ασφάλειά της και τα συμφέροντά της» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν.

Ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ να εργαστούν με «εποικοδομητικό και ειλικρινή τρόπο» κατά τον διάλογο αυτόν, παραδεχόμενος ταυτοχρόνως ότι μια συνάντηση «δεν θα ήταν αρκετή για να ρυθμιστούν όλα τα προβλήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης