Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί αντιπρόσωποι συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι ενισχύει τις δυνάμεις της κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αυξάνονται και οι αναφορές για επιθέσεις αυτονομιστών εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή Ντονμπάς, όπου ουκρανικά στρατεύματα μάχονται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, από το 2014, μια σύγκρουση που έχει κοστίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται εδώ και καιρό ότι δεν εφαρμόζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν αποτελούν απειλή για τη γειτονική χώρα ή οποιονδήποτε άλλο. Ωστόσο τόνισε ότι θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Κίεβο σε ρωσικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς και χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τις αναφορές για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας «αξιόπιστες» και έχουν ζητήσει από τη Μόσχα να εξηγήσει τις «προκλήσεις», ενώ είναι έτοιμες να εμπλακούν στην κατάσταση, ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σήμερα εξάλλου το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, Ρώσοι και Αμερικανοί αντιπρόσωποι συζήτησαν την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Χθες ο Ριαμπκόφ είχε επισημάνει ότι η Ρωσία έχει επαφές σε υψηλό επίπεδο με τις ΗΠΑ για την ένταση στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης