Κατά της χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου για τον Covid-19 στον γενικό πληθυσμό τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι.

Ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, ο δρ. Καβαλέρι είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη χορήγησης δεύτερης ενισχυτικής δόσης και συμπλήρωσε ότι η χορήγηση νέων δόσεων σε διάστημα λίγων μηνών «δεν είναι βιώσιμη στρατηγική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρ. Καβαλέρι εξήγησε ότι οι συνεχείς δόσεις εμβολίου «θα δημιουργήσουν προβλήματα με την ανοσολογική απάντηση», αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη μια ενισχυτική δόση πρέπει να εξεταστεί για τους πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση ανοσοκαταστολής.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο παραγωγής νέας γενιάς εμβολίων που θα μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα την παραλλαγή «Όμικρον», ο Μάρκο Καβαλέρι σημείωσε ότι «πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπ’ όψη» για να αποφασιστεί αυτό και πρόσθεσε ότι όταν παραχθούν αυτά τα εμβόλια μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά η επιδημιολογική εικόνα. «Χρειαζόμαστε μία στρατηγική που να μην αντιδρά απλά στον ιό, αλλά να προσπαθεί να προβλέψει την επόμενη του κίνηση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί στην συνάντηση της Τετάρτης (12/1) του EMA με τον αμερικανικό FDA και άλλους οργανισμούς. Πρόσθεσε δε, ότι ο ΕΜΑ θα χρειαστεί τρεις ή τέσσερις μήνες για να εγκρίνει ένα εμβόλιο νέας γενιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Καβαλέρι έκανε την εκτίμηση ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην ενδημική φάση του ιού αν και η ταχύτατη πορεία της παραλλαγής «Όμικρον» την φέρνει ακόμη πιο κοντά. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καλή είδηση», είπε καθώς θα συνοδευτεί από μεγάλη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας στις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, το στέλεχος του ΕΜΑ προχώρησε στην εκτίμηση ότι δύο δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων θα παρέχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης στα παιδιά όπως και στους εφήβους και στους ενήλικους και ότι τα περιστατικά περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας σε παιδιά που λαμβάνουν εμβόλια mRNA είναι «σημαντικά πιο σπάνια» από την ήδη πολύ χαμηλή συχνότητά τους σε εφήβους και ενηλίκους. Σημείωσε επίσης, ότι η «υβριδική ανοσία» παρέχει εξαιρετικά καλή προστασία έναντι της Covid-19 και ότι η ενισχυτική δόση δεν χρειάζεται να δίνεται σε μεγάλη χρονική απόσταση από τη στιγμή της νόσησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης