Κολομβία: Έρευνα στις ένοπλες δυνάμεις για παράνομες παρακολουθήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Μαΐου 2020, 07:32
Κολομβία: Έρευνα στις ένοπλες δυνάμεις για παράνομες παρακολουθήσεις

Το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας γνωστοποίησε χθες Παρασκευή ότι απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους και αποτάσσονται ένδεκα αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ότι ένας υποστράτηγος υπέβαλε την παραίτησή του, στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας για ένα σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, πολιτικών, δικαστικών και άλλων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Το υπουργείο δεν κατονόμασε κανένα από τα στελέχη που αποφασίστηκε να αποταχθούν, ούτε τον υποστράτηγο.

Η έρευνα άρχισε να διενεργείται από τον γενικό εισαγγελέα τον Ιανουάριο, όταν το περιοδικό Semana άρχισε να δημοσιεύει σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ.

Έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα σκάνδαλα υποκλοπών, hacking και παρακολουθήσεων που γίνονταν παράνομα, στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, στελέχη του στρατού έχουν κατηγορηθεί πως παρακολουθούσαν όλους τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες της προηγούμενης κυβέρνησης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που κατέληξαν στην ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016.

Ο υπουργός Άμυνας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο δήλωσε ότι η απόφαση να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους οι αξιωματικοί οφείλεται στις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

«Έντεκα αξιωματικοί θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους και θα αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία, επίσης ένας υποστράτηγος ζήτησε να αποσυρθεί εθελοντικά από την ενεργό υπηρεσία», διευκρίνισε ο Τρουχίγιο.

Η έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπλήρωσε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας.

Χθες Παρασκευή,το περιοδικό Semana επανήλθε, δημοσιεύοντας νέα στοιχεία, περιλαμβανομένων των ονομάτων κάποιων από τους στόχους των παρακολουθήσεων. Το έντυπο ανέφερε πως πάνω από 130 άνθρωποι, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι εγχώριων αλλά και ξένων ΜΜΕ, είχαν μπει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων και ότι συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τις επαφές τους, τις οικογένειές τους, καθώς και οι διευθύνσεις τους, μεταξύ άλλων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Μαΐου 2020, 07:32