Κολομβία: Ηγέτης της δεξιάς απευθύνει έκκληση προκειμένου «να μην επιστρέψει» ο Έβο Μοράλες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 08:20
Κολομβία: Ηγέτης της δεξιάς απευθύνει έκκληση προκειμένου «να μην επιστρέψει» ο Έβο Μοράλες

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο πιο ριζοσπαστικός ηγέτης της δεξιάς στη Βολιβία, πρότεινε χθες Τρίτη να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των συντηρητικών υποψήφιων για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Μαΐου προκειμένου να συζητήσουν πώς θα αποτρέψουν την επάνοδο του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες στην εξουσία.

Ο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης πολιτών της Σάντα Κρους και πρωταγωνιστής στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που συνέβαλαν στην εκδίωξη του Μοράλες από την εξουσία, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter επιστολή με την οποία καλεί τους άλλους υποψήφιους για την προεδρία να αναλάβουν «επείγουσα δράση».

«Η πιθανότητα το MAS να αναλάβει ξανά την κυβέρνηση και ο τύραννος Μοράλες να επιστρέψει στην εξουσία και να καταλάβει την εθνοσυνέλευση θα ακύρωνε τη θυσία του βολιβιανού λαού και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» αναφέρεται στην επιστολή του Καμάτσο.

Ο Μοράλες, που ζει στην Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη συναπτή θητεία, αλλά οι καταγγελίες περί νοθείας έβγαλαν την αντιπολίτευση στους δρόμους και, έπειτα από την εξέγερση της αστυνομίας και την απαίτηση του στρατού, ο πρώτος ιθαγενής που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εξοριστεί.

Η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς Τζανίνε Άνιες ανέλαβε την εξουσία επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης. Παρότι αρχικά διαβεβαίωνε ότι δεν έχει καμία άλλη βλέψη, έθεσε πρόσφατα και εκείνη υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ο Μοράλες δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, αλλά είναι επικεφαλής της εκστρατείας του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό και διεκδικεί έδρα στη Γερουσία.

Τον Ιανουάριο, ο Μοράλες ανακοίνωσε πως το κόμμα όρισε υποψήφιο για την προεδρία τον πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησής του Λουίς Άρσε και υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Νταβίντ Τσοκεουάνκα.

Ο Άρσε συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό με διαφορά ως προς τις προθέσεις ψήφου, κατά δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 08:34