Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Με την από 9 Δεκεμβρίου 2020 ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jérôme Rivière, κατήγγειλε ευθέως ότι «Παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ακόμη εγκρίνει τα εμβόλια, η Κομισιόν έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις, για την αγορά αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων χωρίς να γνωρίζει πόσο αποτελεσματικά θα είναι, ούτε τις παρενέργειές τους.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν αυτά τα εμβόλια είναι πραγματικά αποτελεσματικά, τότε αυτές οι δόσεις θα είναι ευπρόσδεκτες, κατέληγε.

 Σε σημερινή της απάντηση, ωστόσο, η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη, δεν απαντά καθόλου για το αν μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έχει εγκρίνει τα εμβόλια ενώ απαντά με «ήξεις-αφίξεις», για το αν γνωρίζει η Κομισιόν, το πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά τα εμβόλια ή τις ενδεχόμενες παρενέργειες τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στέλλα Κυριακίδη 11.2.2021

Η Επιτροπή δεν μπορεί να αναφέρει σε αυτό το στάδιο την ειδική τιμολόγηση ανά δόση. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους χρηματοδοτείται από το μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης.

Η τιμή του εμβολίου είναι η ίδια για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή είναι υπόλογη έναντι των άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ευρωπαίων πολιτών και ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο στάδιο. Έχοντας λάβει υπόψη το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή δημοσίευσε μία από τις συμβάσεις που συνάφθηκαν με έναν κατασκευαστή εμβολίων. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται και να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους κατασκευαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιτρέψει την εξέταση των αντίστοιχων συμβάσεών τους από τα αξιότιμα μέλη.

Όσον αφορά την ευθύνη, η Επιτροπή εξασφάλισε ότι όλες οι συμφωνίες αγοράς (APA) συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία της ΕΚ και σέβονται πλήρως και προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, σύμφωνα με την οδηγία για την ευθύνη λόγω προϊόντων . Η APA προβλέπει ότι τα κράτη μέλη αποζημιώνουν τον κατασκευαστή για πιθανές υποχρεώσεις που ενδέχεται να προκύψουν, εάν χρειαστεί, υπό τους ειδικούς όρους που καθορίζονται στη συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης