Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Παρ’ όλο που οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν δεν έχουν επηρεάσει, μέχρι στιγμής, την αντικανονική μετανάστευση προς την Ευρώπη, η Κομισιόν προετοιμάζεται, για να υποδεχθεί τους Αφγανούς πρόσφυγες, διαβεβαιώνει η Επίτροπος Γιόχανσον, σε προχθεσινή της απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση και προετοιμάζει απαντήσεις για όλα τα σενάρια ενώ, επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, προκειμένου να εξασφαλιστούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους Αφγανούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με έμφαση στη διάσταση του φύλου.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι στις 7 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε φόρουμ υψηλού επιπέδου της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι μεταβληθείσες συνθήκες για τους Αφγανούς και η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση, σε πλήρη συμμόρφωση με το κεκτημένο της ΕΕ για το άσυλο και με πλήρη σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων στον τομέα αυτό.

Ένας μηχανισμός αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των προτάσεων του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο , θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη όταν βρίσκονται υπό πίεση και θα προβλέπει ειδικούς κανόνες για την αλληλεγγύη σε καταστάσεις κρίσης, διευκρινίζει η Επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αναμονή της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις αυτές, η Κομισιόν συντονίζει τις εθελοντικές προσπάθειες μετεγκατάστασης κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών.

Η ΕΕ, στις προηγούμενες επαφές της με τους Ταλιμπάν, έχει επανειλημμένα εκφράσει την καταρχήν θέση της ότι η στήριξη εξαρτάται από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα των γυναικών, και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και θα συνεχίσει να το πράττει και στο σημερινό πλαίσιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης