Ξεπεράστηκε εκ νέου το όριο των χιλίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε ημερήσια βάση στην Κούβα, όπου χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.071 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 10 ασθενείς με την COVID-19, ισάριθμοι με αυτούς της προηγουμένης.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 664 νεκρούς επί συνόλου 108.693 μολύνσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της επιδημίας. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της έχει φθάσει τα 446,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο περασμένος ήταν ο χειρότερος μήνας που βίωσε η χώρα αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία του νέου κορωνοϊού: τον Απρίλιο καταγράφηκαν 30.431 μολύνσεις, 4.655 περισσότερες απ’ ό,τι τον Μάρτιο, και 219 θάνατοι, υπερδιπλάσιοι από τους 101 του Μαρτίου.

Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να κάμψει παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολαταύτα ο δείκτης θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στη χώρα παραμένει πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Γίνονται ήδη εμβολιασμοί μελών του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, διανύουν την 3η φάση των κλινικών δοκιμών. Άλλα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης ή δοκιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης