Δεκαπέντε πτώματα, ορισμένα απανθρακωμένα, βρέθηκαν στην ακτή της πόλης Σαμπράθα, στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος, με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δηλώνουν ότι πρόκειται για παράτυπους μετανάστες.

Αφότου ειδοποιήθηκαν από τις τοπικές αρχές για την ανακάλυψη των σορών αυτών, εθελοντές του τμήματος της Ερυθράς Ημισελήνου στη Σαμπράθα, 70 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας, της Τρίπολης, μετέβησαν στο σημείο και μετέφεραν τα πτώματα στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της πόλης, ανακοίνωσε η οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένα πτώματα, απανθρακωμένα, βρίσκονταν στο εσωτερικό ενός καμένου πλοιαρίου και άλλα βρέθηκαν άθικτα, σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα των θυμάτων ή την αιτία του θανάτου τους, αλλά ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν παράτυποι μετανάστες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλεούμενο, οι περισσότεροι Αφρικανοί, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από πυρά έπειτα από καβγά μεταξύ διακινητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις ομάδες των διακινητών που ενεπλάκη στον καβγά έβαλε φωτιά στο πλοιάριο την Παρασκευή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εικόνες που παρουσιάζονται ότι ανήκουν στο κατεστραμμένο πλοιάριο από το οποίο φαίνεται ότι βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός, δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν κατέστη δυνατό επί του παρόντος να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες από τις αρχές.

Το χάος που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 έχει καταστήσει τη Λιβύη μια προνομιακή οδό για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, τις αραβικές χώρες και τη νότια Ασία, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών ακτών.

Οι μετανάστες αυτοί είναι τα θύματα των διακινητών, όταν οι άμοιροι αυτοί άνθρωποι δεν πεθαίνουν καθώς επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, ενώ ΜΚΟ καταγγέλλουν τακτικά τη Λιβύη για την κακομεταχείριση που τους επιφυλάσσει.

Από τον Μάρτιο, δύο κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από δύο αντίπαλα στρατόπεδα, στη δυτική και την ανατολική Λιβύη, διεκδικούν την εξουσία.

Από την αρχή του έτους, 14.157 μετανάστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν πίσω στη Λιβύη, σύμφωνα με απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Τουλάχιστον 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου και 724 φέρονται ως αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης