Το μήνυμα πως «οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του», έστειλε με συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξηγώντας τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Τουρκία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ανέφερε πως «η πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες» και εξέφρασε τη στήριξή του στην κυριαρχία της Ευρώπης.

Ποια είναι η επιθυμία μας, διερωτήθηκε και σημείωσε: «Η αποκλιμάκωση, να μας σεβαστεί η Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες της, να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία και ότι μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ. Περαιτέρω, απηύθυνε μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης, σημειώνοντας πως το σχέδιο του έχει ως θεμελιώδη στόχο την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης