Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σαάντ Ντιν Ελ Οτμάνι απέρριψε χθες Κυριακή κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εξομάλυνση (των σχέσεων) με τη σιωνιστική οντότητα, διότι αυτό θα την ενεθάρρυνε να πάει ακόμα παραπέρα στην παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Οτμάνι απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του, του ισλαμιστικού PJD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου έκανε το σχόλιο αυτό καθώς αναμένεται να αρχίσει περιοδεία στην περιοχή ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μόλις μερικές ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ συνήψαν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η επίσημη θέση του Μαρόκου είναι ότι τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Μαρόκο και Ισραήλ είχαν αρχίσει να αποκαθιστούν σχέσεις σε χαμηλό, τεχνικό επίπεδο το 1993, μετά την υπογραφή μιας ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας. Όμως η Ραμπάτ διέκοψε τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος το 2000, όταν ξέσπασε εξέγερση των Παλαιστινίων, η λεγόμενη δεύτερη Ιντιφάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: AΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης