Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ανέσυραν τα πτώματα 24 ανθρώπων από ομαδικό τάφο στη δυτική πολιτεία Μιτσοακάν, η οποία μαστίζεται από τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών, καθώς η βία που συνδέεται με τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος δεν παύει να κλιμακώνεται στη χώρα.

Τα θύματα, από 20 ως 40 ετών, ανάμεσά τους και πέντε γυναίκες, βρέθηκαν σε ιδιοκτησία όπου γίνονται οικοδομικά έργα. Η διαδικασία εκταφής άρχισε την Παρασκευή, διευκρίνισε ο Άντριαν Λόπες, στέλεχος της πολιτειακής εισαγγελίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο εντοπισμός του ομαδικού τάφου έγινε με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες από τις καταθέσεις υπόπτων που συνελήφθησαν για άλλη υπόθεση.

Η πολιτεία Μιτσοακάν, κόμβος της παραγωγής και του εμπορίου αβοκάντο στο Μεξικό, είναι μια από τις πολιτείες της χώρας με τα οξύτερα προβλήματα λόγω της δράσης των συμμοριών. Διάφορα καρτέλ μάχονται για τον έλεγχο των χρυσοφόρων οδών διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε στην κωμόπολη Κομάνχα, στον Δήμο Κοενέο, σύμφωνα με τη πολιτειακή εισαγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομάνχα, στο βόρειο τμήμα της Μιτσοακάν, 94 χιλιόμετρα από την πολιτειακή πρωτεύουσα Μορέλια, έχει περίπου 1.500 μόνιμους κατοίκους.

Κατά επίσημα στοιχεία, έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 μυστικοί ομαδικοί τάφοι που περιείχαν 5.000 και πλέον πτώματα στο Μεξικό από το 2006, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Φελίπε Καλδερόν κήρυσσε τον λεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης