Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, οικεία μορφή στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα παραιτηθεί προκειμένου να αφοσιωθεί στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στα μέσα του 2024, να πάρει μέρος στην εσωκομματική διαδικασία του κυβερνώντος κόμματος.

«Αποφάσισα (…) να υποβάλω την παραίτησή μου από το υπουργείο Εξωτερικών από τη Δευτέρα 12η Ιουνίου», διευκρίνισε ο υποψήφιος για τη διαδοχή του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εγκαταλείπω το αξίωμά μου και πάω να συναντήσω τους πολίτες», πρόσθεσε πλαισιωμένος από υποστηρικτές του που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Το κυβερνών κόμμα, το MORENA («Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση») αναμένεται να καταλήξει στον υποψήφιό του στις εκλογές του 2024 έπειτα από ενός είδους εσωκομματική διαδικασία («διαβούλευση»).

Ο κ. Εμπράρδ, 63 ετών, αναμένεται να έχει αντίπαλο τη δήμαρχο της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ, η οποία έχει εκδηλώσει ήδη δημόσια την πρόθεσή της να είναι υποψήφια, και ακόμη τον υπουργό Εσωτερικών Αντάν Αουγούστο Λόπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε την επιθυμία του η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου να είναι «διαφανής» και «επαληθεύσιμη».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η κυρία Σέινμπαουμ αναμένεται να επικρατήσει, να είναι το 2024 υποψήφια του MORENA για την προεδρία.

Ενισχυμένο χάρη στην υψηλή δημοτικότητα του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, το κυβερνών κόμμα θεωρείται πως έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Το MORENA, κόμμα που δεν δημιουργήθηκε παρά πριν από δέκα χρόνια, κυβερνά πλέον 22 από τις 32 πολιτείες του Μεξικού, μόνο ή με συμμάχους.

Η παράταξη του κ. Λόπες Ομπραδόρ (εθνικιστική αριστερά) κατήγαγε την Κυριακή ιστορική νίκη σε τοπικές εκλογές, στην πολιτεία του Μεξικού, από τα τελευταία οχυρά του άλλοτε κυρίαρχου σε εθνική κλίμακα PRI («Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος»).

Πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας κaι ο ίδιος, ο κ. Εμπράρδ αντιπροσώπευσε τα τελευταία χρόνια τη χώρα του σε όλο τον πλανήτη, αντί του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έκανε ελάχιστα ταξίδια στο εξωτερικό.

Το MORENA αναμένεται να συγκαλέσει την Κυριακή το εθνικό συμβούλιό του, ξεκινώντας την εσωκομματική διαδικασία ενόψει των εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης