Ομάδα Αφγανών ακτιβιστριών κάλεσε την Τρίτη την Πακιστανή υφυπουργό Εξωτερικών Χίνα Ραμπάνι Χαρ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Καμπούλ για να συζητήσει διμερή θέματα με τους Ταλιμπάν, να μην τις ξεχάσει.

Η επίσκεψη της Χαρ, η οποία έγινε το 2011 η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες αφού οι Ταλιμπάν επέβαλαν νέους περιορισμούς στις Αφγανές, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση σε πάρκα, πανηγύρια, δημόσια λουτρά και αθλητικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, ο Ρίτσαρντ Μπένετ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν μπορεί να θεωρηθεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Αποτελείτε παράδειγμα για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι γυναίκες στη γειτονική μας χώρα», ανέφερε το Δίκτυο Αφγανών Γυναικών, το οποίο εκπροσωπεί πολλές ομάδες ακτιβιστριών, σε ανοικτή τoυ επιστολή προς την Χαρ.

«Σας ζητάμε να εκμεταλλευθείτε αυτή την επίσκεψη όχι μόνο ως υπουργός, αλλά και ως γυναίκα και μουσουλμάνα αξιωματούχος προκειμένου να στηρίξετε τις γυναίκες του Αφγανιστάν και να αυξήσετε την αλληλεγγύη σας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πακιστάν έχει περίπλοκες σχέσεις με τους Ταλιμπαν, τους οποίους κατηγορείται ότι βοηθούσε μυστικά μετά την εμφάνιση του κινήματος τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, αν και επισήμως το Ισλαμαμπάντ στηρίζει την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Μετά το 2001 και την πτώση του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος μετέφεραν την έδρα τους σε πακιστανικό έδαφος, κυρίως στην πόλη Κουέτα, από όπου κατάφεραν να στρατολογήσουν νέα μέλη και να οργανώσουν την αντίστασή τους επί δύο δεκαετίες.

Οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021.

Στο Πακιστάν ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες. Τα πορώδη σύνορα μεταξύ των δύο χωρών διασχίζουν τακτικά και εδώ και χρόνια διάφορες ένοπλες οργανώσεις, αποτελώντας πηγή έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Καμπούλ μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Το Πακιστάν κατηγορεί τις αρχές του Αφγανιστάν ότι επιτρέπουν στους Πακιστανούς Ταλιμπάν της οργάνωσης Τεχρίκ –ε- Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP) να σχεδιάζουν από το πακιστανικό έδαφος επιθέσεις. Η Καμπούλ δεν παύει να το διαψεύδει.

Οι TTP, μια ξεχωριστή ομάδα από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, η οποία όμως έχει την ίδια ιδεολογία, τερμάτισε τη Δευτέρα την εύθραυστη εκεχειρία με το Ισλαμαμπάντ και προειδοποίησε ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις σε όλο το Πακιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης