Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι το status quo στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί μια «επιλογή», δικαιολογώντας την εν εξελίξει αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παρά τις πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν.

«Παρατηρούμε έναν αυξημένο αριθμό επιθέσεων εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές της χώρας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο ακόμη κι αν δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης, το status quo δεν θα είχε βοηθήσει, το status quo δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο πεδίο πολύ προσεκτικά και ιδιαιτέρως αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν στα σοβαρά να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων την 1η Μαΐου, οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους προκαλώντας απώλειες και στρατιωτικές ήττες στον αφγανικό στρατό, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν έτοιμος να τους αντιμετωπίσει χωρίς τη δυτική υποστήριξη.

Πολλοί φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε πόλεις μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται σήμερα τον Αφγανό ομόλογό του, Ασράφ Γάνι, για να συζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ενώ η Ουάσινγκτον διατυπώνει διαρκώς την επιθυμία της να συνεχίσει «να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό».

Η αποχώρηση 2.500 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, που ξεκίνησε τον Απρίλιο μετά από απόφαση του Μπάιντεν, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης