Η δίκη 14 προσώπων, που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να δολοφονήσουν τον πρώην πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Τόμας Σανκάρα, άρχισε σήμερα, σχεδόν 34 χρόνια έπειτα από μία από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στη σύγχρονη αφρικανική ιστορία.

Ο Σανκάρα, ένα χαρισματικός μαρξιστής επαναστάτης, ευρέως γνωστός ως «ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής», σκοτώθηκε το 1987, στη διάρκεια πραξικοπήματος, με επικεφαλής τον πρώην σύμμαχό του, Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος πήρε την εξουσία στις 15 Οκτωβρίου 1987.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βάρος του Κομπαορέ, ο οποίος είναι ο κύριος κατηγορούμενος, απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Απρίλιο για συνέργεια στη δολοφονία. Ζει εξόριστος στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού και ανέκαθεν αρνείτο οποιαδήποτε ανάμιξη στον θάνατο του Σανκάρα.

«Είναι η στιγμή που περιμέναμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η χήρα του Σανκάρα, Μαριάμ, κατά την άφιξή της στο δικαστήριο. «Είναι μια ημέρα αλήθειας για μένα, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο».

Η ίδια είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στο BBC πως ελπίζει ότι η δίκη θα ρίξει φως στους θανάτους άλλων 12 ανθρώπων, που σκοτώθηκαν την ημέρα του πραξικοπήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντικό για όλες αυτές τις οικογένειες», δήλωσε. «Αυτή η δίκη χρειάζεται για να σταματήσει η κουλτούρα της ατιμωρησίας και της βίας που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τη δημοκρατική βιτρίνα».

Ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του Κομπαορέ, ο Ιασίντ Καφάντο, δικάζεται επίσης ερήμην. Άλλοι 12 κατηγορούμενοι πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον Στρατοδικείου στην Ουαγκαντούγκου. Άπαντες έχουν δηλώσει αθώοι.

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο βρίσκονταν κατά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης μέσα στο συνεδριακό κέντρο «Ouaga 2000», στο οποίο συνεδριάζει το Στρατοδικείο.

Ο Τόμας Σανκάρα κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1983, σε ηλικία 33 ετών, με υποσχέσεις να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την κυριαρχία πρώην αποικιακών δυνάμεων.

Πρώην πιλότος μαχητικού, ήταν ένας από τους πρώτους Αφρικανούς ηγέτες που είχε μιλήσει για την επιδημία του AIDS. Είχε καταγγείλει δημόσια τα διαρθρωτικά προγράμματα προσαρμογής της Παγκόσμιας Τράπεζας και είχε απαγορεύσει τη γυναικεία κλειτοριδεκτομή και την πολυγαμία.

Ο Σανκάρα είχε κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη με τον απλό τρόπο ζωής του, καθώς, όταν ήταν υπουργός, πήγαινε στο υπουργείο με ποδήλατο και όταν έγινε πρόεδρος πούλησε τον κυβερνητικό στόλο των Mercedes.

Ωστόσο, επικριτές λένε πως οι μεταρρυθμίσεις του περιόρισαν τις ελευθερίες και δεν βελτίωσαν την κατάσταση του λαού αυτής της περίκλειστης χώρας της Δυτικής Αφρικής. Ο Κομπαορέ είχε υποστηρίξει παλαιότερα πως ο Σανκάρα είχε θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την πρώην αποικιακή δύναμη, τη Γαλλία, και με τη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο Κομπαορέ κατέφυγε στην Ακτή Ελεφαντοστού αφότου ανατράπηκε και ο ίδιο, το 2014. Οι δικηγόροι του είπαν την Παρασκευή πως δεν θα παρευρεθεί στη δίκη και πως η Ακτή Ελεφαντοστού έχει αρνηθεί να τον εκδώσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης