Οι Βρετανοί πρέπει να θυμούνται να μένουν προσηλωμένοι στους βασικούς κανόνες πλένοντας τα χέρια τους και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, η χώρα για το προηγούμενο 24ωρο.

«Πρόκειται για μια πολύ θλιβερή υπενθύμιση του γεγονότος ότι πρέπει να κάνουμε τα βασικά» σημείωσε ο Σαπς σε δηλώσεις που έκανε στο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός ρωτήθηκε αν η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με τη Βρετανία να ανακοινώνει χθες Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 33.470 νέα κρούσματα -τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα σε ένα 24ωρο-, οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είχαν περισσότερες κοινωνικές επαφές τις ημέρες που προηγήθηκαν του lockdown που επιβλήθηκε στις 5 Νοεμβρίου στην Αγγλία επειδή γνώριζαν ότι αυτό επρόκειτο να επιβληθεί.

«Αυτό το αφήνω στους επιδημιολόγους να μας το πουν» είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε να δούμε κι άλλους αριθμούς για να διαπιστώσουμε την ακριβή πορεία».

Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παραλαβή από τη Βρετανία εμβολίων κατά του Covid-19 από το εξωτερικό, ακόμα κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ ως τις αρχές του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ναι, αυτό μπορώ να το αποκλείσω» τόνισε σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε από το BBC για το αν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό μπορεί να καθυστερήσει λόγω τελωνειακών ελέγχων ή άλλων δυσκολιών, όταν θα έχει τερματιστεί η μεταβατική περίοδος για το Brexit την 1η Ιανουαρίου

«Πρώτα απ’ όλα έχουμε κάνει τεράστια δουλειά για την ετοιμότητα στα σύνορα» υπογράμμισε.

«Επίσης έχουμε υπογράψει σύμβαση μεταφοράς εμπορευμάτων άνω των 100 εκατομμυρίων στερλινών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να φέρνουμε αγαθά της Κατηγορίας 1, στα οποία περιλαμβάνονται προϊόντα όπως τα εμβόλια. Επομένως, ακόμα κι αν υπάρξουν προβλήματα, κάτι που ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει και προγραμματίζουμε για να μη συμβεί, έχουμε εφεδρεία» σχολίασε.

Μιλώντας παράλληλα στο δίκτυο Sky News, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι θα κάνει πολύ σύντομα μια ανακοίνωση σχετικά με αλλαγές στον κανονισμό για την επιβολή καραντίνας 14 ημερών στους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα, δίνοντας ελπίδα στις αεροπορικές εταιρείες που θέλουν απεγνωσμένα να ξαναρχίσουν τα ταξίδια.

«Θα πω περισσότερα για τη διεθνή πλευρά αυτού του ζητήματος πολύ σύντομα» σημείωσε ο Σαπς.

Προηγουμένως είχε πει ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την καραντίνα γι’ αυτούς που θα μπορούν να δείξουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης