Δεκάδες μαθητές που είχαν απαχθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους σήμερα Παρασκευή, μία ημέρα μετά την απελευθέρωσή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας στη βορειοδυτική Νιγηρία.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τα αγόρια, πολλά από τα οποία φορούν στολή σε πράσινο ανοιχτό χρώμα και είναι τυλιγμένα σε κουβέρτες, να φθάνουν με λεωφορεία μοιάζοντας κουρασμένα αλλά καλά στην υγεία τους κατά τα άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο των αγοριών στην πόλη Κανκάρα, στην πολιτεία Κατσίνα, την περασμένη Παρασκευή και οδήγησαν περίπου 350 από αυτά σε μια πορεία μέσα στο αχανές δάσος Ρούγκου. Δεν είναι σαφές αν διασώθηκαν όλοι οι μαθητές κατά την επιχείρηση διάσωσης.

Κανένα από τα αγόρια δεν έκανε δηλώσεις καθώς περπάτησαν από το λεωφορείο εφ΄ ενός ζυγού έχοντας από τη μία και από την άλλη πλευρά στρατιώτες, προς ένα κυβερνητικό κτήριο. Μια ομάδα γονέων περίμενε να συναντηθεί μαζί τους σε άλλο σημείο της πόλης.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ό,τι άκουσα μέχρι να έρθουν γείτονες και να μου πουν ότι είναι αλήθεια» δήλωσε νωρίτερα σε τηλεφωνική συνέντευξη η Χάφσατ Φούντουα, μητέρα του 16χρονου Χάμζα Ναζίρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν έμαθε τα νέα, είπε πως έτρεξε έξω από το σπίτι της καταχαρούμενη «χωρίς να ξέρει πού να πάει» προτού επιστρέψει σπίτι για να προσευχηθεί.

Ένας άλλος γονιός, ο Χουσέινι Άχμεντ, ο 14χρονος γιος του οποίου Μοχάμεντ Χουσέινι περιλαμβάνεται στα παιδιά που απήχθησαν, εξέφρασε απέραντη χαρά και ανακούφιση που σύντομα θα ξανασυναντήσει τον γιο του.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περιμένουμε με αγωνία την επιστροφή τους» είπε.

Ώρες προτού ανακοινωθεί η διάσωση των αγοριών, άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ με κάποια από τα παιδιά. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο ή ποιος το δημοσιοποίησε.

Η μαζική απαγωγή αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μαχητών στο βόρειο τμήμα της χώρας, ιδιαίτερα στον πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος κατάγεται από την Κατσίνα και έχει πει κατ΄ επανάληψη πως η Μπόκο Χαράμ έχει «στην πραγματικότητα ηττηθεί».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης