Η αστυνομία της Νικαράγουας κατηγόρησε τη Δευτέρα 16 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία συνταράσσεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από αιματηρές κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Ο Βικτοριάνο Ρουίς, αξιωματικός της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι Αρχές έχουν κατασχέσει πολλά όπλα και πυρομαχικά στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν σε βάρος των 16 ακτιβιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιπλέον των εγκλημάτων που διέπραξαν ήδη, οι κακοποιοί αυτοί σχεδίαζαν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στη Μανάγκουα, στη Λεόν, στην Τσινανδέγα και στη Μασάγια, εναντίον αστυνομικών, εναντίον κτιρίων των δημοτικών αρχών και εναντίον μνημείων ηρώων και μαρτύρων» της επανάστασης των σαντινιστών, είπε ο Ρουίς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι εγκληματίες και τα αποδεικτικά στοιχεία παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές ώστε η υπόθεση να προσαχθεί ενώπιον δικαστή», πρόσθεσε.

Η αστυνομία εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον αντικυβερνητικών ακτιβιστών τους τελευταίους μήνες, μετά το κύμα καταστολής της περασμένης χρονιάς, όταν πάνω από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές και τις διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του Ορτέγα από την προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Γαλανόλευκη Εθνική Ενότητα» καταγγέλλει ότι 151 αντικυβερνητικοί ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί από τον Μάρτιο.

Επίσης χθες, η αρχιεπισκοπή στη Μανάγκουα κατήγγειλε ότι μια ομάδα που θεωρεί πως συνδέεται με την κυβέρνηση εισέβαλε και κατέλαβε καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας, ξυλοκόπησε ιερέα και προχώρησε σε βανδαλισμό στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Ανάμεσα στα 16 πρόσωπα που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό «τρομοκρατικών ενεργειών» είναι γνωστά μέλη του φοιτητικού κινήματος, όπως η Αμάγια Κόπενς, που έχει διπλή υπηκοότητα, νικαραγουανή και βελγική, και έχει ήδη συλληφθεί για τη δράση της.

Σύμφωνα με μέλη των οικογενειών των ακτιβιστών, οι περισσότεροι συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη, αφού παρέδωσαν εμφιαλωμένο νερό, φάρμακα και άλλες προμήθειες σε μια ομάδα γυναικών που άρχιζε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση των γιων τους, κάνοντας λόγο περί διωγμού τους για πολιτικούς λόγους.

Η Κάρλα Σεκέιρα, δικηγόρος που εκπροσωπεί έναν από τους ακτιβιστές, ανέφερε πως ο εντολέας της κατηγορείται «ψευδώς» για παράνομη διακίνηση όπλων. Η συνήγορος υποστήριξε ότι τα όπλα τα είχαν φέρει μαζί τους οι αστυνομικοί.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης για να σχολιάσουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης