Η νικαραγουανή δικαιοσύνη αποφάσισε χθες Πέμπτη να παραπέμψει σε δίκη και να διατηρήσει σε κατ’ οίκον κράτηση τη δυνητική υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Κριστιάνα Τσαμόρο, 67 ημέρες πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Η εισαγγελία ανέφερε πως οι δικαστικές αρχές «διέταξαν να παραταθεί το μέτρο της προφυλάκισης και παρέπεμψαν την υπόθεση σε δίκη» κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στη φυλακή Ελ Τσιπότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφείο του εισαγγελέα δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία έναρξης της δίκης, ούτε ποιο δικαστήριο έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η κυρία Τσαμόρο, 67 ετών, παραμένει σε κατ’ οίκον κράτηση από τη 2η Ιουνίου, αφού η εισαγγελία άρχισε να διενεργεί έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μέσω του ιδρύματος που έφερε το όνομα της μητέρας της, της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος δε Τσαμόρο.

Η ΜΚΟ αυτή, που έκλεισε τον Φεβρουάριο, ήταν κέντρο κατάρτισης δημοσιογράφων και υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας. Επικεφαλής της ήταν για 20 χρόνια η Κριστιάνα Τσαμόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Τσαμόρο αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος της και καταγγέλλει ότι με τη δίωξή της η κυβέρνηση προσπαθεί να την εμποδίσει να συμμετάσχει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Δημοσκοπήσεις πιστώνουν την κυρία Τσαμόρο με το υψηλότερο ποσοστό των προθέσεων ψήφου μετά τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία.

Ο 75χρονος πρόεδρος κυβέρνησε αρχικά από το 1979 ως το 1990, τη χρονιά που είχε ηττηθεί από την πρώην πρόεδρο Βιολέτα Τσαμόρο. Επανήλθε στην εξουσία από το 2007.

Η εκλογική διαδικασία εκτυλίσσεται με φόντο το κύμα συλλήψεων 35 στελεχών της αντιπολίτευσης και επικριτών του κ. Ορτέγα, συμπεριλαμβανομένων επτά δυνητικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, ανάμεσά τους και της κυρίας Τσαμόρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης