Κάτι θα ήξερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος το πρωί της Τρίτης συζητούσε από τηλεοπτικό πάνελ τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών νωρίτερα από τη θεσμικά καθορισμένη ημερομηνία του Ιουνίου 2023. 

Αν και ο Ομέρ Τσελίκ έχει ελάχιστη επιρροή στα τυπικά πράγματα, εντούτοις, από τη θέση του και μόνο πρέπει να γνωρίζει τον προεκλογικό σχεδιασμό του κόμματός του. Λίγες ώρες αργότερα, προέκυπτε από το πολιτικό ρεπορτάζ στην Άγκυρα πως ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ακροδεξιός συνέταιρος του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμφώνησαν σε μια νέα εκλογική εταιρική σχέση. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας και πάλι εκ του πολιτικού ρεπορτάζ, προκύπτει πως υπάρχει στο τραπέζι και «κλειδωμένη» ημερομηνία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αυτή είναι η 30η Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής έκδοσης της DW, το οποίο αναφέρεται σε συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο του συμπολιτευόμενου κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρει ότι η κύρια ατζέντα της συνάντησής τους ήταν η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου.

Το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί για αυτή την ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο, αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με στελέχη του AKP, που μίλησαν στη DW Turkce, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι «πολύ πιθανός». Ως εκ τούτου, για αυτό λήφθηκε υπόψη ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία μπορούν να προκηρυχθούν με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η τουρκική εθνοσυνέλευση να το ψηφίσει με τις 360 (από 660) ψήφους των βουλευτών και ο δεύτερος είναι ο πρόεδρος να διαλύσει την εθνοσυνέλευση. Είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να περάσει από την εθνοσυνέλευση την απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εκτός εάν το επιτρέψει η αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε 60 μέρες. Αυτό θα σημαίνει, όμως ότι στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας, ένας πρόεδρος θα διαλύσει τη Βουλή για να αποκτήσει εκλογικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, υπάρχει και μια ιδιαίτερη πρόβλεψη στο άρθρο 116 του Συντάγματος: «Εάν η εθνοσυνέλευση αποφασίσει πρόωρες εκλογές κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου, ο πρόεδρος μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για τρίτη φορά, αν και κανονικά έχει δικαίωμα για δύο θητείες». Άρα, το άρθρο 116 «διασφαλίζει» στον Ερντογάν και μία τρίτη θητεία, με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος δεν θα διαλύσει την εθνοσυνέλευση.

Ο Ερντογάν προηγείται κατά κράτος σε πρόσφατη δημοσκόπηση

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Optimar, που δημοσιεύει η ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazete Duvar, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ιμάμογλου στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή;», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει το προβάδισμα με 43,7% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με 12,4%, τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, με 10,1% και τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με 9%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης