Ο Μπλίνκεν μετέφερε στον Κινέζο ομόλογό του την απόφασή του να μην επισκεφθεί το Πεκίνο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, 23:48
Ο Μπλίνκεν μετέφερε στον Κινέζο ομόλογό του την απόφασή του να μην επισκεφθεί το Πεκίνο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον Κινέζο ομόλογό του Ουανγκ Γι, για να του μεταφέρει την απόφασή του να αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα, με αφορμή το κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «σημείωσε τη λύπη που εξέφρασε η Κίνα αλλά ανέφερε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη ενέργεια και μια ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ, η οποία υπονομεύει τους στόχους του ταξιδιού του», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Μπλίνκεν εξήγησε επίσης στον Ουάνγκ Γι ότι εξαιτίας αυτού του συμβάντος «δεν κρίνεται πρόσφορο να μεταβεί στο Πεκίνο αυτήν την περίοδο». Επέμεινε όμως ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και ότι η επίσκεψή του μπορεί να πραγματοποιηθεί «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα αναβάλλεται. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν σύμφωνος να αναβληθεί το ταξίδι.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, 23:48