Καλεσμένος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θέλει να δείξει ότι η χώρα του έχει ενισχύσει τη διεθνή της επιρροή, μερικούς μήνες προτού η Μαδρίτη αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ο Σάντσεθ θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στην Κίνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Σι, αφού συμμετάσχει στο Φόρουμ του Μπάο για την Ασία (BFA), στο νησί Χαϊνάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη ηγέτη χώρας της ΕΕ στην Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19. Τον Νοέμβριο είχε επισκεφθεί τη χώρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ στις αρχές Απριλίου αναμένεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόσκληση του Πεκίνου, 50 χρόνια αφού Κίνα και Ισπανία απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις, αποδεικνύει «τη διεθνή αναγνώριση της Ισπανίας σε μια τόσο περίπλοκη γεωπολιτική στιγμή», δήλωσε ο Σάντσεθ την προηγούμενη Πέμπτη προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο θα επικεντρωθούν κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Πεκίνο προσπαθεί να εμφανιστεί ως μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης και έχει παρουσιάσει ένα έγγραφο 12 σημείων με προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η φωνή» της Κίνας «πρέπει να ακουστεί, αν θέλουμε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», τόνισε την Παρασκευή ο Σάντσεθ.

Αν και η Ισπανία είναι μακριά από την Ουκρανία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 165.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, γεγονός που την τοποθετεί στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πίσω από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Τσεχία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Εξάλλου από την 1η Ιουλίου η Μαδρίτη αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ένα θέμα που επίσης θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών.

«Η Κίνα θέλει να κερδίσει συγκεκριμένα πράγματα από την ΕΕ και επιθυμεί να προσεγγίσει για αυτόν τον λόγο τον Πέδρο Σάντσεθ», εκτίμησε ο Χοσέ Τορεμπλάκα του European Council on Foreign Relations.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης