Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες στο πρόγραμμα νέου προγράμματος μετανάστευσης εξαιτίας «της επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή».

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι σπαρακτική και ο Καναδάς δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Προσφύγων και Ιθαγένειας, ο Μάρκο Μεντιτσίνο, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την απόφαση αυτή, ο Καναδάς σκοπεύει να υποδεχθεί «ιδιαίτερα ευάλωτα πρόσωπα», κυρίως γυναίκες με ηγετικό ρόλο στους τομείς τους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων υπό διωγμό, καθώς και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Αεροσκάφος των καναδικών ένοπλων δυνάμεων προσγειώθηκε χθες Παρασκευή το απόγευμα στο Τορόντο μεταφέροντας «μια ομάδα Αφγανών υπηκόων» που είχαν βοηθήσει τον Καναδά στο παρελθόν, ενημέρωσε από την πλευρά του ο Χάρτζιτ Σάτζαν, ο Καναδός υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε ακόμη πως παρακολουθεί «πολύ στενά» την κατάσταση των καναδών πολιτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ότι συνεργάζεται με τους συμμάχους της, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμιά απόφαση για το ενδεχόμενο κλείσιμο της καναδικής πρεσβείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες αρκετές χώρες – Ισπανία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία… – ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα μέλη του διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ.

Μέσω Twitter ο Μαρκ Γκαρνό, ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως ο Καναδάς έχει «χρέος προς τους Αφγανούς» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τριντό θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης