Ο αρχηγός του κράτους της Σενεγάλης και πρόεδρος το τρέχον διάστημα της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μακί Σαλ, εξέφρασε χθες Σάββατο (4/6) στην Άκρα την πρόθεσή του να πάει στην Ουκρανία, μετά την επίσκεψή του προχθές Παρασκευή στη Ρωσία, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ναι, θα πάω επίσης στο Κίεβο. Είναι σημαντικό να συμβάλλουμε να επιστρέψει η ειρήνη», είπε ο κ. Σαλ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σενεγαλέζος πρόεδρος δεν έκανε διευκρινίσεις.

Τον κ. Σαλ έκανε δεκτό την Παρασκευή ο κ. Πούτιν στο Σότσι (νότια Ρωσία). Του ζήτησε, εξ ονόματος των αφρικανικών κρατών, να «έχει κατά νου ότι οι χώρες μας είναι θύματα αυτής της κρίσης σε οικονομικό επίπεδο».

Αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των σιτηρών, καθώς τα αφρικανικά κράτη είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από τις εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και στις ελλείψεις λιπασμάτων. Εκτίμησε ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία επιδεινώνουν τον αντίκτυπο της κρίσης στα αφρικανικά κράτη και απηύθυνε έκκληση ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων να εξαιρεθεί από τα τιμωρητικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήλωσε «καθησυχασμένος» από τις συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν.

Αναγγέλλοντας την επίσκεψη του κ. Σαλ στη Ρωσία, η προεδρία της Σενεγάλης είχε κάνει λόγο για προσεχή ομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, όχι όμως σε κάποια επίσκεψη του αρχηγού του κράτους στο Κίεβο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης