Ο στρατός της Μιανμάρ συγκρούεται με μαχητές τοπικών εθνοτικών ένοπλων οργανώσεων στην πόλη Μιντάτ, δήλωσαν κάτοικοι, καθώς η χούντα προσπαθεί να καταπνίξει την εξέγερση που έχει ξεσπάσει εκεί εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά 63 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διάφορες πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκρούσεις στη Μιντάτ, στο κρατίδιο Τσιν που βρίσκεται στη μεθόριο με την Ινδία, αποτελούν ένδειξη του χάους που επικρατεί στη Μιανμάρ καθώς η χούντα προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, ενώ σχεδόν καθημερινά σημειώνονται κινητοποιήσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, απεργίες και ενέργειες δολιοφθοράς.

Η χούντα επέβαλε στρατιωτικό νόμο την Πέμπτη στη Μιντάτ και από τότε έχει εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον «ένοπλων τρομοκρατών». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Ζάου Μιν Τουν, συνολικά 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος.

«Τρομοκράτες τοποθετούν βόμβες σε δημόσιους χώρους και υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί μεταξύ των πολιτών», επεσήμανε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δώσουν πληροφορίες για τους δράστες των επιθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν στρατιώτες παντού», δήλωσε ένας κάτοικος. Βίντεο που τράβηξε κάποιος άλλος και ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια ρουκέτα να εκτοξεύεται από ελικόπτερο. Οι πληροφορίες και τα βίντεο δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Irrawaddy μετέδωσε ότι κάποια σπίτια στη Μιντάτ καταστράφηκαν, καθώς ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιεί σήμερα το πυροβολικό για να βομβαρδίσει την πόλη.

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Η Μιντάτ είναι στην κυριολεξία ζώνη πολέμου», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ένας 32χρονος κάτοικος που δήλωσε στο Reuters ότι ονομάζεται Μανγκ. «Χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, όλμους εναντίον μας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό, έχουν τελειώσει τα περισσότερα πυρομαχικά μας και διακινδυνεύουμε τα πάντα (…) πιστεύω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μας σφαγιάσουν. Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας αλλά μάλλον δεν θα κρατήσουμε για πολύ ακόμη”, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη στην πόλη Μιντάτ περίπου 100 άτομα χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια όπλα για να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα, ενώ περίπου 50 από αυτούς επιτέθηκαν στη Myanmar Economic Bank, μετέδωσε το Myanmar News Agency, που ελέγχεται από τη χούντα.

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν αφού ο στρατός υπαναχώρησε από τη δέσμευσή του να αφήσει ελεύθερους επτά νέους που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 788 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της χούντας από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής. Ο στρατός, που αμφισβητεί τον αριθμό αυτό, έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, όπως και στις πληροφορίες που βγαίνουν από τη χώρα και το διαδίκτυο.

Στη Μιανμάρ υπάρχουν περισσότερες από 20 ένοπλες οργανώσεις μειονοτικών ομάδων που μάχονται εδώ και δεκαετίες εναντίον του στρατού, όπου κυριαρχεί η εθνότητα Μπάμαρ, στην οποία ανήκει η πλειονότητα των κατοίκων της Μιανμάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης