ΟΗΕ: Φόβοι για επιδείνωση της έντασης τις προσεχείς ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018, 04:02
ΟΗΕ: Φόβοι για επιδείνωση της έντασης τις προσεχείς ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «ενδέχεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες» καλώντας να μην γίνονται στόχος άμαχοι και κυρίως παιδιά.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν νωρίτερα χθες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η θανατηφόρα βία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και όποια θανατηφόρα περιστατικά να ερευνώνται δεόντως από τις αρχές», δήλωσε ο Ταγέ-Μπρουκ Ζεριχούν, αναπληρωτής επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων των ΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν έγινε όμως σαφές ότι το 15μελες ΣΑ δεν θα κατορθώσει να συμφωνήσει σε ένα ανακοινωθέν για την κατάσταση, διπλωμάτες είπαν ότι το Κουβέιτ ζήτησε η συνάντηση να διεξαχθεί δημόσια.

«Μας λυπούν ιδιαίτερα οι απώλειες ανθρώπινης ζωής σήμερα. Προτρέπουμε εκείνους που εμπλέκονται να λάβουν μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων και μείωση του κινδύνου νέων συγκρούσεων», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης Ουόλτερ Μίλερ στο Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι είναι ατυχές ότι το Ισραήλ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν θα συμμετείχε στη συνάντηση εξαιτίας των εορτών του Πάσχα

Ο Ρίαντ Μανσούρ, Παλαιστίνιος πρεσβευτής υπό το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη, πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ ότι 17 άνθρωποι – ανάμεσά τους παιδιά κάτω της ηλικίας των 16 ετών - σκοτώθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Η Παλαιστίνη, τόνισε, θεωρεί τις ενέργειες του Ισραήλ «μια τεράστια σφαγή ενάντια στο λαό μας».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018, 04:04