Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή της απάντηση, προς τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή της Ομάδας των Σοσιαλιστών Tudor Ciuhodaru, η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου παραδέχεται ότι, η πανδημία COVID-19, και τα επακόλουθα μέτρα για τη δημόσια υγεία, έχουν επηρεάσει την αποτελεσματική ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολιασμού των κρατών μελών, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα οι πολίτες να μην λαμβάνουν βασικά εμβόλια ρουτίνας, όπως αυτό της ιλαράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει, μάλιστα, ότι είναι ιδιαίτερα ανησηχυτικό για τα παιδιά, το γεγονός ότι απουσιάζουν οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς.

Επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο επιδημίας ιλαράς το 2021, λόγω της μείωσης του αριθμού των παιδιών που εμβολιάστηκαν κατά της νόσου κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του COVID του 2020.

Όπως δε υπογραμμίζει, οι ειδικοί του ΠΟΥ ανησυχούν ιδιαίτερα, για πιθανές επιπλοκές που προκύπτουν από αυτήν τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αφαιρέσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εδώ και πολύ καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσθέτουν ότι, στα τέλη Οκτωβρίου 2020, περίπου 94 εκατομμύρια παιδιά σε 26 χώρες δεν είχαν λάβει τον εμβολιασμό ιλαράς λόγω των καθυστερήσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παιδιά από φτωχές ή απομονωμένες κοινότητες που στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Με την σημερινή της απάντηση η Επίτροπος Κυριακίδου, αφού διευκρινίζει ότι, η ευθύνη για μέτρα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων και υπηρεσιών εμβολιασμού, βαρύνει τα κράτη μέλη, ενώ η Επιτροπή διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η πανδημία COVID-19, και τα επακόλουθα μέτρα για τη δημόσια υγεία, έχει αναφερθεί ότι επηρεάζει την αποτελεσματική ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολιασμού των κρατών μελών, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα οι πολίτες να μην λαμβάνουν βασικούς ρουτίνες εμβολιασμούς. Τα παιδιά που λείπουν οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

-Η Επιτροπή εφαρμόζει επί του παρόντος την ανακοίνωση της Επιτροπής και τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια, σύμφωνα με έναν χάρτη πορείας που διατίθεται στο κοινό έως το 2022.

-Επιπλέον, η Επιτροπή θα υποστηρίξει τρεις μεγάλες δράσεις έρευνας και καινοτομίας, για την αντιμετώπιση της χαμηλής πρόσληψης εμβολίων και των ανησυχιών σχετικά με τους εμβολιασμούς μεταξύ των γονέων και των επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τη βελτίωση της κάλυψης του εμβολιασμού, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων ενηλίκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης