Ο εκδιωχθείς ηγέτης της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, προέτρεψε τον στρατό της χώρας του να σταματήσει να πυροβολεί άοπλους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την ανάληψη ηγεσίας – που επιβλήθηκε με πραξικόπημα – αφού αρκετοί ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας.

«Ζητάμε από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία της Βολιβίας να σταματήσουν τη σφαγή», δήλωσε ο Μοράλες σε ένα tweet αργά την Παρασκευή, από το Μεξικό όπου έχει καταφύγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιαστές επισημαίνουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην πρόσφατη αναταραχή στην Κεντρική και Νότια Αμερική θυμίζοντας πως  στις 11 Μαρτίου 1999, ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έκανε πρωτοφανή δήλωση. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε τέσσερα κράτη στην Κεντρική Αμερική, εξέφρασε τη λύπη του για τον ρόλο που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια βίαιη αντιτρομοκρατική εκστρατεία που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων πολιτών στον εμφύλιο πόλεμο της Γουατεμάλας.

Η συγγνώμη του Προέδρου Clinton ακολούθησε τη δημοσίευση των πορισμάτων ανεξάρτητης επιτροπής ιστορικής διασαφήνισης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική υποστήριξη των ΗΠΑ στον στρατό της Γουατεμάλας ήταν υπεύθυνη για τις περισσότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 36χρονου πολέμου στον οποίο έχασαν τη ζωή 200.000 άνθρωποι.

Όπως και στη Γουατεμάλα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν επίσης την αυταρχική κυβέρνηση στον πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ εναντίον των αριστερών ανταρτών (FMLN), παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια ύψους μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Αμερικανοί αξιωματικοί ανέλαβαν βασικές θέσεις στα ανώτερα επίπεδα του στρατού του Σαλβαδόρ παίρνοντας κρίσιμες αποφάσεις για τη διεξαγωγή του εμφυλίου πολέμου. Ο πόλεμος διήρκεσε περισσότερα από 12 χρόνια (1979-1992) και οδήγησε σε περί τους 75.000 ανθρώπους να δολοφονηθούν ή να «εξαφανισθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ονδούρα

Η Ονδούρα είχε ιστορικά ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Το 2009, ο Manuel Zelaya, φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να το κατονομάσουν ως πραξικόπημα ενώ δούλευαν για να εξασφαλίσουν ότι ο Zelaya δεν επέστρεψε στην εξουσία, σε μια κατάφωρη αντίθεση με τις επιθυμίες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή καθώς οι συμμορίες βρίσκονται παντού, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση έχουν μειωθεί. Αυτές οι παρατηρήσεις σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα σημερινά γεγονότα. Έχει εκτιμηθεί ότι σχεδόν το 70% των παιδιών που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το 2014 προήλθαν από αυτό που ονομάζεται βόρειο τρίγωνο της Κεντρικής Αμερικής, το οποίο σχηματίζεται από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

Αυτές οι τρεις χώρες υπέφεραν από την παρέμβαση των ΗΠΑ στις κοινωνικές και πολιτικές υποθέσεις τους.

Τον περασμένο αιώνα, η αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση είχε οδηγήσει στην ανατροπή των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και την υποστήριξή της για τυραννικά καθεστώτα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αστάθεια, τη φτώχεια και τη βία που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής να φύγουν προς το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στους παράγοντες αυτούς, πρέπει να προστεθεί η αποσταθεροποιητική επίδραση των φυσικών καταστροφών και  γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και βίας στις χώρες αυτές.

Πληροφορίες από Information Clearing House

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης