Παραιτείται ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Θουριγγίας - Μέρκελ: «Κακή μέρα για τη δημοκρατία»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, 15:23
Παραιτείται ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Θουριγγίας - Μέρκελ: «Κακή μέρα για τη δημοκρατία»

Την παραίτησή του σκοπεύει να υποβάλει σε λίγη ώρα ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με τη στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα BILD, σε λίγη ώρα ο κ. Κέμεριχ θα ανακοινώσει την παραίτησή του, ενώ η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα υποβάλει ψήφισμα για διάλυση του Κοινοβουλίου και προσφυγή σε νέες εκλογές.

Τη διέξοδο των νέων εκλογών έχουν υποδείξει τόσο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και η αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, αλλά και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντερ.

Μέρκελ: «Κακή μέρα για τη δημοκρατία»

Για μια «κακή μέρα για τη δημοκρατία» έκανε λόγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Χαρακτήρισε τη διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Η εκλογή αυτού του πρωθυπουργού αποτέλεσε μια "μοναδική" διαδικασία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με μια πεποίθηση -τόσο του CDU όσο και δική μου- ότι καμία πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της AfD. Kαθώς το πώς θα εξελισσόταν η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία μπορούσε να προβλεφθεί, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η διαδικασία είναι ασυγχώρητη και γι΄ αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναστραφεί» δήλωσε η κυρία Μέρκελ από την Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Τουλάχιστον το CDU «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό πρωθυπουργό ο οποίος έχει εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε η Καγκελάριος, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια κακή μέρα για τη δημοκρατία. Ήταν μια μέρα κατά την οποία συνέβη μια ρήξη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του CDU και πρέπει τώρα να γίνει το παν προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ταυτιστεί με όσα πιστεύει και κάνει το CDU. Και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες».

Η καγκελάριος χαιρέτισε ακόμη τη σύγκληση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), για μεθαύριο στην Καγκελαρία και σημείωσε ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τους αρχηγούς του SPD Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, καθώς και με τον αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα» δήλωσε η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι εξελίξεις στη Θουριγγία θέτουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της ομοσπονδίας, αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τόσο η αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχουν ήδη από χθες διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή τους υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η Καγκελάριος ενημερώθηκε για την εκλογή του κ. Κέμεριχ ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς τη Νότια Αφρική, στο κυβερνητικό Airbus «Τέοντορ Χόις». Στο αεροσκάφος επέβαιναν και δημοσιογράφοι, στους οποίους ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει, καθώς, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ δεν είναι πλέον αρχηγός του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, 15:36