Τη δική της εξήγηση δίνει η Μόσχα στην εμπλοκή που έχει προκαλέσει η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 και η παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35 που επίσης έχει παραγγείλει η ΆγκυραΤη δική της εξήγηση δίνει η Μόσχα στην εμπλοκή που έχει προκαλέσει η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 και η παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35 που επίσης έχει παραγγείλει η Άγκυρα.

Το ρωσικό δίκτυο RT.com προβάλλει στα πρώτα θέματά του την υπόθεση της διαμάχης Άγκυρας – Ουάσινγκτον με τίτλο «Τίποτα πέρα από την πλήρη υπακοή; Το Πεντάγωνο απορρίπτει οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Τουρκία στη σειρά S-400 έναντι F-35».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ομάδα εργασίας από τεχνικούς σε αυτό το στάδιο δεν είναι απαραίτητη ούτε ως μονοπάτι που οι ΗΠΑ σκέφτονται για την προώθηση ψηφίσματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Eric Pahon.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα πως οι S-400 αποτελούν απειλή για το πρόγραμμα F-35 και την ασφάλεια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Στο άρθρο του το ρωσικό δίκτυο επιμένει: «Το Πεντάγωνο απέρριψε κατηγορηματικά την προσφορά της Τουρκίας να δημιουργήσει διμερή ομάδα εργασίας που θα εξασφάλιζε ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο τα στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ από τη στιγμή που η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Προσπαθώντας να διατηρήσει μια εργασιακή σχέση με την Ουάσινγκτον εν μέσω διαφωνιών σχετικά με την αγορά σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικών όπλων από τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu πρότεινε την Τετάρτη τη δημιουργία διμερούς τεχνικής ομάδας. Αυτή θα έχει ρόλο να διαβεβαιώνει πως τα S-400 δεν θα αποτελέσουν απειλή – ούτε και για τα συστήματα του ΝΑΤΟ αλλά ούτε για τα αμερικανικά F-35. Επαναβεβαίωσε την ανάγκη για μια παρόμοια ρύθμιση την Πέμπτη, πριν το Πεντάγωνο απορρίψει την τουρκική πρόταση, επιμένοντας ότι είναι αντίθετο να εργάζονται δίπλα-δίπλα τα αμερικανικά και ρωσικά όπλα. Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να δεσμεύεται να πιέσει την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα άμυνας Patriot».

«Αυτό το θέμα με τους  S-400 αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα» δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσάρλυ Σόμερς. «Αν αποδεχτούν τους S-400, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα την αγορά των F-35» πρόσθεσε.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης