Η συμφωνία περί πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου επισφραγίστηκε έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχαν στην Πιονγιάνγκ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν.
Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσαΟ πρόεδρος της Ν. Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι μαζί με τον Κιμ αποφασίστηκε η Βόρειος Κορέα να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι.

Η Β. Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα αφότου η Xερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποσχέθηκα στον (Nοτιοκορεάτη) πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον» ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.
Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η Χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.


Συγχαρητήρια Τραμπ

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε τις αποφάσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σχολίασε τη συνάντηση των δύο ηγετών μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Τραμπ απαρίθμησε τα θετικά στοιχεία της κοινής δήλωσης που υπογράφηκε από τον Nοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τον Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «όλα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά».

«Ο Κιμ Γιονγκ-ουν συμφώνησε να επιτρέψει επιθεωρήσεις στα πυρηνικά, αφού προηγηθούν τελικές διαπραγματεύσεις, και να διαλύσει οριστικά το πεδίο [πυραυλικών] δοκιμών και το σημείο εκτόξευσης παρουσία διεθνών ειδικών» έγραψε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα γίνουν περαιτέρω πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κοινή πρόταση Βορείου και Νότιας Κορέας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.

«Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή πρόταση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. Πολύ συναρπαστικό!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης