"Red Alert" στον Λευκό Οίκο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 10:04
"Red Alert" στον Λευκό Οίκο

Ενεργοποιήθηκαν ήδη όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις ΗΠΑ που αφορούν τη λεγόμενη «αλυσίδα διακυβέρνησης» τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον Covid-19.

Εάν και εφόσον ο Τραμπ ασθενήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό και άρα θα χρειαστεί ειδική φροντίδα και θεραπεία, τότε και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις εξουσίες του σύμφωνα με την 25η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάικ Πενς.

Σε περίπτωση που και ο Πενς ασθενήσει, καθήκοντα προέδρου θα εξασκεί η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών. Αυτά προβλέπουν τα πρωτόκολλα και οι συνταγματικές διατάξεις. Ωστόσο ήδη εδώ και μερικές ώρες σοβαροί αναλυτές ασχολούνται με το πρόβλημα που πιθανόν προκαλείται στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων ασφαλείας, επίκαιρων ή διαχρονικών, τα οποία αφορούν τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αναλύτρια σε θέματα ασφαλείας Σαμάνθα Βίνογκραντ ανέφερε στο CNN πως ώρες πριν βγουν θετικές οι διαγνώσεις για τον πρόεδρο και τη Μελάνια Τραμπ σήμανε κόκκινος συναγερμός στον Λευκό Οίκο. Εκτός από τον πρόεδρο, που είναι θετικός στον Covid-19 και ο οποίος είναι δεδομένο ότι έρχεται σε επαφή και συνεργάζεται συχνά και σε πολύ μικρές αποστάσεις με δεκάδες ανώτατα στελέχη της αμερικανικής διακυβέρνησης, θεωρείται ότι και άλλα μέλη της ανώτατης βαθμίδας διοίκησης στον Λευκό Οίκο θα έχουν οπωσδήποτε μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Δεν είναι μόνο ο πρόεδρος που τέθηκε σε καραντίνα, αλλά προφανώς θα τεθούν επίσης κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα ασθενήσουν. Το σίγουρο είναι ότι πολλά στελέχη και ο πρόεδρος, που δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί, δεν θα είναι σε θέση να εξασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Κατά τη Σαμάνθα Βίνογκραντ, η κυβέρνηση είναι ευάλωτη αυτή τη στιγμή. «Ο πρόεδρος έχει προσβληθεί από έναν θανατηφόρο ιό. Παρακολουθούμε κάτι που μοιάζει πάρα πολύ με επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Homeland. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε καραντίνα και δεν είναι σε θέση να εξασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του ως αρχηγός. Βάσει αυτής της διάγνωσης μπορούμε να πούμε ότι είναι αδύνατον να παραταχθεί πλήρης ομάδα στο κατάστρωμα κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενά στην εθνική μας ασφάλεια».

Η Σαμάνθα Βίνογκραντ χρησιμοποιεί μεταφορικά την έννοια του καταστρώματος, αναφερόμενη στη γέφυρα και την κουβέρτα, θέλοντας να επισημάνει ότι η ομάδα κρούσης του Λευκού Οίκου δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της.

Βρισκόμαστε μόλις 33 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών με έναν εκ των δύο υποψηφίων, τον πρόεδρο Τραμπ, να είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την προεδρική του καμπάνια τουλάχιστον για 14 ημέρες. Εάν και εφόσον εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, θα είναι υποχρεωμένος αυτός και η ομάδα του να εξηγήσουν στους Αμερικανούς πολίτες γιατί εξαρχής επιχείρησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της πανδημίας και προέτρεψαν Πολιτείες, πόλεις και κοινότητες να ανοίξουν ανεξέλεγκτα σχολεία και επιχειρήσεις, παρά την αντίθετη στάση των επιδημιολόγων. Αυτά επισημαίνει ο βρετανικός Guardian στο πρωτοσέλιδό του την Παρασκευή.

Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Τραμπ και η σύζυγός του προσεβλήθησαν από τον Covid-19 κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μετακινήσεών τους στο Κλίβελαντ για το ντιμπέιτ και κατόπιν στη Μινεσότα για την προεκλογική εκδήλωση της Τετάρτης που μας πέρασε. Και στις δύο αυτές μετακινήσεις βρισκόταν μέσα στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One η προεδρική σύμβουλος Χόουπ Χικς, πρώην μοντέλο, μόλις 31 ετών, η οποία έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια εθεάθησαν πολλές φορές τα τελευταία 24ωρα να συνομιλούν χωρίς μάσκα και από κοντινή απόσταση, εντός κλειστών χώρων, με την προεδρική σύμβουλο. Ήταν δηλαδή αυτονόητο σχεδόν πως θα προσβληθούν από τον Covid-19.

Oι New York Times σφυροκοπούν τον Ντόναλντ Τραμπ  

Ο προσωπικός γιατρός του Αμερικανού προέδρου, Σιν Κόνλεϊ, σε επίσημη δήλωσή του ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες όπως το εάν έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα. «Ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία θα παραμείνουν εντός του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους» είπε ο θεράπων γιατρός δίχως να γνωστοποιήσει ημερομηνίες και περίοδο καραντίνας. «Αναμένω πως ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή όσο αναρρώνει. Θα σας ενημερώνω συνεχώς αν υπάρξουν εξελίξεις».

Άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν εάν ο πρόεδρος έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Ωστόσο πηγές από την προεδρική κατοικία ανέφεραν πως η φωνή του προέδρου Τραμπ ακουγόταν κάπως παράξενα σαν να ήταν βραχνιασμένη. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος μόλις είχε ολοκληρώσει ένα γεμάτο διήμερο δημόσιων παρεμβάσεων, ομιλιών, καθώς είχε περάσει και πολλές ώρες στο περίφημο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν. Με λίγα λόγια, και κάποια βραχνάδα στη φωνή θα ήταν δικαιολογημένη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σημειωτέον είναι 74 ετών, ακόμα και αν παραμείνει ασυμπτωματικός, θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την προεκλογική του καμπάνια για ένα άγνωστο προς το παρόν χρονικό διάστημα. Αν ωστόσο επιβαρυνθεί η υγεία του, τότε προφανώς και θα τεθεί το ερώτημα εάν θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό σημειώνουν οι New York Times στην πρωτοσέλιδη ανάρτησή τους την Παρασκευή το πρωί. Ακόμα και αν δεν ασθενήσει σοβαρά, το γεγονός και μόνο ότι διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον ιό Covid-19 θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για τις πολιτικές του επιδιώξεις, δεδομένου ότι για μήνες τώρα επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Οι New York Times θυμίζουν πως επανειλημμένα ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «ο ιός θα εξαφανιστεί» ή πως «ο ιός είναι υπό έλεγχο» ή ακόμα πως «η χώρα ξεπέρασε τα χειρότερα», για να καταλήξει σε μία από τις πολύ γνωστές ατάκες του ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει λάθος ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης». Ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφουν οι New York Times, αρνούνταν συστηματικά και για μήνες να φορέσει μάσκα σε δημόσιους χώρους και επανειλημμένως είχε διερωτηθεί για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μασκών προστασίας.

Κορόιδευε μάλιστα τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξαρχής φορούσε μάσκα σε δημόσιους χώρους και συναντήσεις του. Οι New York Times επισημαίνουν επίσης πως τις τελευταίες εβδομάδες και με αυξητικό ρυθμό ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις και προεκλογικά events παραβιάζοντας όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους επιστήμονες για τα μέτρα προστασίας.

Το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός στον Covid-19 ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημαίνει, κατά την αμερικανική εφημερίδα, πως τα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας αλλά και ο ίδιος θα έχουν τεράστιο πρόβλημα στην εφαρμογή της νέας τακτικής που επέλεξαν, να μην ασχοληθούν δηλαδή με την πανδημία και τον Covid-19 ως βασικό θέμα των προεκλογικών ντιμπέιτ και των πολιτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται. Με λίγα λόγια, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ θα ήθελαν πάρα πολύ να εξορκίσουν τον Covid-19, αλλά ως φαίνεται ο κορωνοϊός είχε άλλη γνώμη και τους εκδικήθηκε νωρίς.

Οι New York Times επισημαίνουν επίσης ότι τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού ένας πρόεδρος ο οποίος μολύνθηκε από τον Covid-19 ενδεχομένως να επηρέαζε κυβερνήτες αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες και ομίλους οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν εκ νέου μαγαζιά, σχολεία, δημόσια πάρκα, παραλίες, εστιατόρια, εργοστάσια και άλλους χώρους εργασίας. Πώς αλήθεια όλοι αυτοί που κωφεύουν στις οδηγίες των επιστημόνων και κάνουν τα πάντα για την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας θα αγνοήσουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό;

Οι New York Times ολοκληρώνουν την ανάλυσή τους σχετικά με το τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στον Λευκό Οίκο θυμίζοντας πως ο Ντ. Τραμπ διάγει την όγδοη δεκαετία της ζωής του και πως οκτώ από τους 10 θανάτους που συμβαίνουν στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες αφορούν άτομα άνω των 65 ετών (σ.σ. την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου οι νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό είχαν ξεπεράσει τους 207.000).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 11:26