H Κομισιόν αποφάσισε την Τρίτη να ασκήσει την επιλογή της να αγοράσει έως και 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις βάσει υφιστάμενης σύμβασης με την Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters.

Σύμφωνα μάλιστα με το συμβόλαιο, έχει ήδη παραγγείλει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η απόφαση πάρθηκε λόγω των απρόσμενων καθυστερήσεων στις κλινικές δοκιμές ορισμένων εμβολίων, κάτι που ώθησε την ΕΕ να ενεργοποιήσει την επιλογή που είχε συμφωνήσει με την Pfizer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΕΕ, οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν γρήγορα 200 εκατομμύρια δόσεις μετά από την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών έναντι 15,5 ευρώ το εμβόλιο.

Το παρασκήνιο

Το Reuters αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσότερων εμβολίων της Pfizer, πριν ακόμα φθάσουν οι πρώτες παρτίδες, αποτυπώνουν τις πιέσεις που υφίσταται η ΕΕ για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων, την ώρα που η πανδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 470.000 Ευρωπαίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Reuters, σε συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες τον Ιούλιο, αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ αρνήθηκε την προσφορά για 500 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech διότι ήταν πολύ ακριβό, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσφατο σχεδιασμό.

Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει «κλείσει» σχεδόν 1,3 δισ. εμβόλια, βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει με τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, ενώ διαθέτει και δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 660 εκατ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου της κατά του κορωνοϊού. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες θα προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς 100 εκατ. δόσεων και περιλαμβάνουν την επιλογή αγοράς έως και 100 εκατ. δόσεων επιπλέον. Η σύμβαση αυτή είναι η 7η που υπογράφει η Κομισιόν για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εκ μέρους των 27 κρατών μελών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης