Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την προεδρική επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, κατηγορώντας τον πρώτο ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΠΔ ανέφερε ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» να πιστεύεται ότι ο Ρώσος ηγέτης «φέρει ποινική ευθύνη» για το «έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και αυτό της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές, της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Γράφει ότι υπάρχουν επίσης «εύλογοι λόγοι» να πιστεύεται ότι η Λβόβα-Μπέλοβα «φέρει ατομική ποινική ευθύνη» για «το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Αντιδρώντας στην είδηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει «καμία σημασία». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Αναλυτικά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο  έχει ως εξής:

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Προδικαστικό Τμήμα II του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (“ICC” ή “the Court”) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα.

Ο κ. Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου 1952, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (βάσει των άρθρων 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης). Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, (i) ότι διέπραξε τις πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων (άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Καταστατικού της Ρώμης) και (ii) για την αποτυχία του να ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις.

Η κα Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, γεννημένη στις 25 Οκτωβρίου 1984, Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, φέρεται να είναι υπεύθυνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιά) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία (βάσει των άρθρων 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο vii) και 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο viii) του Καταστατικού της Ρώμης). Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι η κα Λβόβα-Μπέλοβα φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, επειδή διέπραξε τις πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλα (άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Καταστατικού της Ρώμης).

Το προδικαστικό τμήμα II έκρινε, με βάση τις αιτήσεις της Εισαγγελίας της 22ας Φεβρουαρίου 2023, ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι κάθε ύποπτος φέρει ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, με την επιφύλαξη των παιδιών της Ουκρανίας.

Το Επιμελητήριο έκρινε ότι τα εντάλματα είναι απόρρητα για την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων καθώς και για τη διασφάλιση της έρευνας. Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι η συμπεριφορά που αντιμετωπίζεται στην παρούσα κατάσταση φέρεται να συνεχίζεται και ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα εντάλματα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω διάπραξης εγκλημάτων, το Τμήμα έκρινε ότι είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης να εξουσιοδοτήσει τη Γραμματεία να αποκαλύψει δημόσια την ύπαρξη των ενταλμάτων, το όνομα των υπόπτων, τα εγκλήματα για τα οποία εκδίδονται τα εντάλματα και τους τρόπους ευθύνης όπως καθορίζονται από το Επιμελητήριο.

Τα ανωτέρω εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατόπιν αιτήσεων που υπέβαλε η Εισαγγελία στις 22 Φεβρουαρίου 2023».

Ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία

Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι το ΔΠΔ ετοιμαζόταν να διώξει Ρώσους για μεταφορά παιδιών στη Ρωσία και για σκόπιμα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια επίσκεψη στην Ουκρανία ότι οι φερόμενες απαγωγές παιδιών ήταν «υπό έρευνα κατά προτεραιότητα».

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Το ΔΠΔ ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.

Ειδικοί παραδέχονται ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κανέναν ύποπτο.

Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε επίσης ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Το Κίεβο χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνο η αρχή».

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης