«Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να ανταποκριθεί στη δική της υπόσχεση και να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία, προτού πει στους άλλους πού πρέπει να βρίσκονται και που όχι», ανακοίνωσε το πρωί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας  στην απειλή της Ουάσινγκτον για τη Βενεζουέλα.

Περίπου 100 Ρώσοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έφτασαν στο Καράκας με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, το Σάββατο, σε επίδειξη υποστήριξης στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς ΜαδούροΑργά χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία πρέπει να φύγει από τη Βενεζουέλα. Μιλώντας στο Λευκό Οίκο, ο Trump προειδοποίησε επίσης ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοικτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 100 Ρώσοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έφτασαν στο Καράκας με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, το Σάββατο, σε επίδειξη υποστήριξης στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η κίνηση αυτή, προκάλεσε αρχικά αμηχανία στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς την  αποκάλεσε «περιττή πρόκληση».

Ο αντιπρόεδρος Πενς κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της από τον Μαδούρο και να «σταθεί στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό», τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον και ο οποίος έχει αυτοανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο, από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τη σύζυγο του Γκουαϊδό, Φαμπιάνα Ροζάλες, την Τετάρτη και υποσχέθηκε να συνεχίσει την υποστήριξή του στον σύζυγό της.

Ο Γκουαϊδό συνεχίζοντας να επικρίνει την κυβέρνηση Μαδούρο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι καταδικάζει τον ηγέτη της Βενεζουέλας επειδή παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας καλωσορίζοντας τα ρωσικά στρατεύματα.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, επέμεινε ότι η αποστολή των ρωσικών στρατιωτών πραγματοποιήθηκε «σε αυστηρή συμφωνία με το σύνταγμα της χώρας αυτής και με πλήρη σεβασμό των νομικών κανόνων στη Λατινοαμερικανική χώρα σύμφωνα με τη συνθήκη συνεργασίας του 2001».

«Πριν μιλήσουν για τα νόμιμα συμφέροντα άλλων χωρών, θα ήθελα να συμβουλεύω την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στη διεθνή κοινότητα» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργού Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν «καουμπόι μέσα στο Λούβρο, υπονομεύοντας τη διεθνή τάξη με τις χαοτικές κινήσεις και την απρόβλεπτη συμπεριφορά τους», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δύο στρατιωτικά του αεροπλάνα έφθασαν στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2001 που δεν απαιτεί περαιτέρω έγκριση από την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, (η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση).

Τραμπ για αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία

Η Ουάσινγκτον υπόσχεται να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία «πολύ σύντομα» εδώ κι ένα χρόνο.

Τα σχέδια αποχώρησης έχουν σταματήσει και μόνον τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα «άρχισαν να επιστρέφουν σπίτι».

Ωστόσο, αυτό που αναμενόταν να γίνει, δηλαδή η πλήρης απομάκρυνση περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Συρία, έχει έκτοτε αναθεωρηθεί.

 Μετά από πολλές εικασίες των Μέσων ενημέρωσης σχετικά με το μέγεθος του στρατιωτικού σώματος που θα παραμείνει στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι 400 αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία – 200 στο βορρά και 200 ​​στην περιοχή Al-Tanf, της συριακής περιοχής που έχει καταληφθεί από τις ΗΠΑ. Η περιοχή φιλοξενεί και στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και το προσφυγικό στρατόπεδο Rukban.

Με νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι 400 αμερικανοί στρατιώτες τελικά  θα παραμείνουν στη Συρία επ’ αόριστον, υποσχόμενος και πάλι την πλήρη ήττα των ισλαμιστών τρομοκρατών, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει «απόψε».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης