Οι εισαγγελικές αρχές της Ρουμανίας ξεκίνησαν τη Δευτέρα την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ασθενείς ενός επαρχιακού νοσοκομείου το Σάββατο, την ώρα που οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τραγωδία αυτή ήταν αναπόφευκτη σε μια χώρα με πεπαλαιωμένες υποδομές όπου βασιλεύει η προχειρότητα.

«Οποιαδήποτε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Ρουμανία μπορεί να βρεθεί αύριο στην ίδια κατάσταση», είπε η αναισθησιολόγος Κάρμεν Μαργκινεάν. «Πόσα ρουμάνικα νοσοκομεία διαθέτουν πόρτες πυρασφάλειας; Ποιός ξέρει που βρίσκεται η πλησιέστερη έξοδος κινδύνου;», διερωτήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την εκπαίδευση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, «γίνεται μόνο στα χαρτιά», πρόσθεσε.

Ο Λίβιου Ουνγκουρεάνου, ο επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Πιάτρα Νεάμτ, είπε ότι η φωτιά προκλήθηκε από ένα μηχάνημα έγχυσης και ότι οι φλόγες εξαπλώθηκαν αρχικά στον προστατευτικό εξοπλισμό που φορούσε μια νοσηλεύτρια και στη συνέχεια σε όλον τον θάλαμο. Στη μονάδα νοσηλεύονταν οκτώ διασωληνωμένοι ασθενείς που έπασχαν από Covid-19.

Οι άτυχοι ασθενείς, μαζί με άλλους οκτώ που βρίσκονταν σε διπλανό δωμάτιο, είχαν μόλις μεταφερθεί εκεί, μετά την αναδιαμόρφωση της μονάδας. Οι εργασίες, που έγιναν για να διευκολυνθεί το προσωπικό του νοσοκομείου, δεν είχαν εγκριθεί από την τοπική υγειονομική υπηρεσία. Επί της ουσίας, τοποθετήθηκε μια γυψοσανίδα για να χωριστεί στα δύο μία μεγάλη αίθουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την τραγωδία, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ελεγχθούν οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Ο έλεγχος αυτός επείγει: ηλεκτρολόγοι που εργάστηκαν σε νοσοκομεία έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με ηλεκτρικά καλώδια να κρέμονται από τους τοίχους, απειλώντας ανά πάσα στιγμή με βραχυκύκλωμα.

Τα νοσοκομεία «συχνά αγοράζουν ιατρικό εξοπλισμό» που χρειάζεται μεγάλη ισχύ για να λειτουργήσει, «ενώ τα ηλεκτρολογικά συστήματά τους δεν τηρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας», είπε ένας από αυτούς, ο Σόριν Πόπα, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Φαίνεται ότι (οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων) χρειάζονται έναν αστυνομικό να τους επιβλέπει, ενώ θα έπρεπε να κάνουν από μόνοι τους ελέγχους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριους Φίλιπ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υγείας της Ρουμανίας (ANMCS).

Η Μπέατρις Μάλερ, η διευθύντρια του νοσοκομείου Μάριους Νάστα του Βουκουρεστίου, υποστηρίζει ωστόσο ότι ήταν δύσκολο να υποχρεώσει τους τεχνικούς να επιθεωρούν τακτικά τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ο Φίλιπ κατήγγειλε τη νοοτροπία του εφησυχασμού και της προχειρότητας, το γεγονός ότι προτιμούνται αυτοσχέδιες λύσεις στα προβλήματα και κατόπιν όλοι προσεύχονται να πάνε όλα καλά. «Αν κάποιο μέλος του προσωπικού διαμαρτυρηθεί, απλώς πέφτει στη δυσμένεια των επικεφαλής ή των συναδέλφων του που λένε, ασ’το, μια χαρά δουλεύει έτσι», σχολίασε.

Η Κάρμεν Ουσκάτου και η Οάνα Γκεοργκίου, συμπρόεδροι μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία κατασκευάζει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο που χρηματοδοτείται πλήρως από δωρεές ιδιωτών, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μιας νέας καταστροφής. Ένα πρόχειρο νοσοκομείο που στήθηκε σε μικρή απόσταση από το Πιάτρα Νεάμτ «φαίνεται να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από εκείνο που κάηκε», είπαν. Όπως εξήγησαν το σύστημα θέρμανσης μπορεί να καταρρεύσει με τα πρώτα κρύα ενώ η εγκατάσταση του ιατρικού αερίου δεν πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας.

Οι δύο γυναίκες προέτρεψαν τους γιατρούς που εργάζονται εκεί να μην κρύβουν τα προβλήματα: «Μιλήστε τώρα, διαφορετικά τίποτα δεν θα αλλάξει» στη Ρουμανία, είπαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης