Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κάλεσε το Σάββατο τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν σε εκδήλωση την 29η Δεκεμβρίου πάνω στα σύνορα της πατρίδας του με την Αργεντινή, όπου βρίσκεται αφότου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από το Μπουένος Άιρες, για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματός του για την προεδρία ενόψει των νέων εκλογών στις αρχές του 2020.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής ο Μοράλες κάλεσε στελέχη και υποστηρικτές του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του οποίου ηγήθηκε για 14 χρόνια, να συγκεντρωθούν στην περιοχή των συνόρων για «να αναδείξουμε τον υποψήφιό μας ενόψει των επικείμενων εκλογών στη Βολιβία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκλογές της 20ής Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου, αντιπροέδρου και μέρους των μελών του κοινοβουλίου της Βολιβίας ακυρώθηκαν.

Ο Μοράλες, υπό ασφυκτική πίεση του στρατού και μετά την εγκατάλειψή του από την αστυνομία εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη Βολιβία στα μέσα Νοεμβρίου.

Αυτή την εβδομάδα, τα μέλη του Κογκρέσου όρισαν τα έξι μέλη του νέου εκλογοδικείου, της εκλογικής επιτροπής, που αναμένεται να αναγγείλει στις 2 Ιανουαρίου την ημερομηνία της διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας. Η νέα εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί εντός 120 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θέλει να γίνει το συνέδριο του MAS. Κατά δημοσιεύματα, ενδέχεται να γίνει είτε στην πόλη Οράν, είτε στην πόλη Σαλβαδόρ Μάτσα, στην επαρχία Σάλτα, περίπου 1.300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες.

Ο Μοράλες διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει συμφωνήσει να εγγυηθεί την ασφάλεια του κομματικού συνεδρίου.

Ο πρώτος αυτόχθονας που αναδείχθηκε στην προεδρία της Βολιβίας βρίσκεται στο έδαφος της Αργεντινής από τη 12η Δεκεμβρίου, αφού αναχώρησε από το Μεξικό, όπου προσέφυγε αρχικά. Ο άλλοτε κοκαλέρο (καλλιεργητής κόκας) και κτηνοτρόφος, που κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, καταγγέλλει ότι η προεδρία του τερματίστηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του την Τετάρτη, κατηγορώντας τον για στάση, τρομοκρατία και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης της Τζανίνε Άνιες, πρώην γερουσιαστή της δεξιάς και αντιπάλου του Μοράλες η οποία ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας τον Νοέμβριο.

Ο Μοράλες απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, ούτως ή άλλως, η μεταβατική κυβέρνηση της Τζανίνε Άνιες του έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή, και πρότεινε δύο υποψήφιους: τον Λουίς Άρσε Κατακόρα, πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησής του· και τον Ανδρόνικο Ροδρίγκες, συνδικαλιστή ηγέτη των κοκαλέρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης